Hírek

2017.01.05. 08:07

Basescu elbukta az állampolgárságot

Megvonták Traian Basescu volt román államfő moldovai állampolgárságát – írta a Foter.ro hírportál.

MW Központi Szerkesztőség

Basescu tavaly november 3-án a feleségével együtt tette le a moldovai állampolgári esküt. Igor Dodon moldovai elnök most azzal érvelt, hogy Basescu legálisan nem is kaphatta volna meg az állampolgárságot, hiszen többször vitatta Moldova államiságát, államfőként tagadta a moldovai nép létezését és a „két román nyelvű állam” egyesítésén dolgozott.

A nemrég még magyarbarátnak mutatkozó Basescu az utóbbi időben magyarellenes kirohanásaival hívta fel magára a figyelmet. Tavaly decemberben, amikor Szijjártó Péter külügyminiszter kérte a magyar diplomatákat, hogy ne vegyenek részt a december 1-jei román ünnepi rendezvényeken, Basescu területi igényt jelentett be a Tiszántúlra. Úgy fogalmazott:

„A politikai kalandorok nem értik meg, hogy Románia határa a Tiszáig tart. Isten óvjon titeket, budapesti politikai demagóg politikusok, hogy erre emlékeztessünk” – mondta akkor Traian Basescu.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva