Hírek

2017.01.14. 09:27

Nő a gyed összege is

Már hetvenezren igényelték tavaly a három éve bevezetett gyed extrát. A gyed havi összege 23 ezer forinttal nő, a bruttó plafon 178 500 forint lesz.

Éber Sándor

A minimálbér 15 százalékos emelésével még több pénzhez jutnak a családok, hiszen így a gyed havi 23 ezer forinttal emelkedik, a bruttó „plafon” 178 500 forint lesz, ami 84 ezer családnak nyújt segítséget – hangoztatta tegnap Novák Katalin államtitkár. Elmondta, a hallgatói gyed összege is jelentős mértékben nőtt. Az alapképzésben részt vevőknek havi 11 ezer, mester- és osztatlan képzés esetén pedig havi 22 ezer forint (90 300 forintról 112 700) a növekedés.
A diplomás gyedet már több mint 500 felsőoktatásban tanuló fiatal vette igénybe.

„A gyed extra három évvel ezelőtti bevezetése mérföldkő volt a családtámogatásokban, mivel a választás szabadságát nyújtja a kisgyermeket vagy -gyermekeket nevelő családoknak” – hangsúlyozta az államtitkár. Elmondta, a gyed extra bevezetésének évében, 2014-ben 47 ezren, 2015-ben 59 ezren, tavaly pedig már 70 ezren igényelték ezt a támogatási lehetőséget. Kiemelte, a polgári kormány 2010-ben visszaállította a hároméves gyest, ami szintén fontos lépés volt a családtámogatásokban. A cél, hogy Magyarország valóban családbarát ország legyen.

A gyed extra támogatja azokat a szülőket, akik úgy döntenek, hogy otthon maradnak gyermekeikkel, vagy kisgyermek mellett szeretnének munkát vállalni. De azokat a családokat is, amelyekben kis korkülönbséggel születnek a gyermekek. Lehetőség van továbbá két féléves felsőoktatási jogviszony után is igényelni ezt a támogatást. 2013-hoz képest 2016-ban 32 milliárd forinttal többet költött a kormány a gyes, gyed és csed (csecsemőgondozási díj) támogatásokra.

Megemlítette azokat az intézkedéseket is, amelyek a gyed extrához hasonlóan segítik a gyermekes családokat. Ezek közé tartozik a rugalmasabb bölcsődei rendszer, a családi adókedvezmény folyamatosan növekvő mértéke (2019-ig megduplázzák, a korábbi 20 ezerről 40 ezer forintra emelik a kétgyerekesek családi adókedvezményének mértékét) vagy az otthon­teremtési támogatás bevezetése.

Az apa is otthon maradhat

„Már az összes családtámogatási forma elérhető az apák számára is, vagyis az apa is otthon maradhat a gyed ideje alatt, sőt akár főállású szülővé is válhat” – mondta tegnap a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke. Kardosné Gyurkó Katalin szerint egyre többen ki is használják ezt a lehetőséget, de még mindig nagyon erős az a beállítódás Magyarországon, hogy az anyának a gyerek mellett a helye.

Tudta-e?

A gyed extra három eleme
• Az első, hogy az anya már a gyerek féléves korától visszamehet dolgozni és nem esik el a támogatástól.
• A második a testvérgyed, amelynek lényege, hogy akkor sem csökken a támogatás összege, ha a gyed ideje alatt születik újabb gyerek, mivel ebben az esetben dupla összeg jár.
• Végül pedig bevezették a diplomás gyedet, amely a még felsőoktatásban tanuló vagy frissen diplomázott szülőket segíti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva