Hírek

2017.01.27. 08:31

Orbán: ideje komolyan venni Trumpot

Többközpontú világrendszerre kell felkészülni – mondta tegnap Orbán Viktor a Konrad Adenauer Alapítvány és az Antall József Tudásközpont brüsszeli rendezvényén.

BAMA

A kormányfő kiemelte a Kínával, az Egyesült Államokkal és Oroszországgal való kapcsolatok jelentőségét.  „Ideje komolyan venni az Egyesült Államok új elnökét” – hangoztatta Orbán. A miniszterelnök elmondta, hogy bár tavaly a britek úgy döntöttek, kilépnek az EU-ból, Olaszországban decemberben, népszavazáson nyilvánítottak véleményt az emberek, a világ vezető katonai hatalmának pedig új vezetője van, sokan arról próbálják meggyőzni a közvéleményt, hogy nem azt látjuk, amit látunk. „Ez butaság, mert ami létezik, az lehet­séges” - emelte ki Orbán.

A kormányfő úgy vélte, Európa négy válsággal kénytelen szembenézni; egyidejűleg: gazdasági-versenyképességi, demográfiai, biztonsági és külpolitikai krízis van egyszerre. A külpolitikai válság szerinte úgy értendő, hogy jelenleg Európa nem vagy csak nagyon kis mértékben képes befolyásolni azokat a folyamatokat, amelyek a térségben zajlanak. Ilyen a szíriai és az ukrajnai konfliktust.

Európa nem jó célokra koncentrálja erőit, kudarcot vallott az általa alkotott tervek megvalósításában, és a nemzetek fölötti Európa utópiájának rabszolgája lett – mondta Orbán. Szerinte nincs európai nép, európai népek vannak. „Európa akkor volt erős, amikor több erős központ létezett” – tette hozzá.

A 19. évértékelő

Február 10-én, pénteken 15 órától tartja évértékelő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Várkert Bazárban – írta a Magyar Idők. A kormányfő 1999-ben honosította meg Magyarországon a rendezvényt. Ez lesz a 19. évértékelője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva