Hírek

2017.01.10. 08:21

Szétfagyhat a vízóra – a tulajdonosnak kell gondoskodnia a védelemről

Megerősített járőrszolgálatot látnak el a polgárőrök a rendkívüli hideg miatt, amit sok helyütt már a vízórák sem bírnak, pedig a vízhálózat fagy elleni védelme a fogyasztók feladata.

G. Juhász Judit

Már a vízórák sem bírják el ezt a szélsőségesen hideg időjárást, az Érd és Térsége Vízmű Kft. levélben figyelmeztetett rá, hogy a vízhálózat fagy elleni védelme a fogyasztókra tartozik. Közölte, az elmúlt napokban tömegével érkeztek a segélykérő hívások a diszpécserszolgálatához. Sok helyen a vízmérő is tönkrement, és becslése szerint az üdülőkörzetekben, lakatlan házakban jócskán lehetnek még fel nem fedezett fagyások, csőtörések, amelyek miatt rengeteg víz elfolyik.

A hibát leggyakrabban az okozta, hogy a fogyasztók nem gondoskodtak a vízóra, a vízakna és az ívóvízhálózat védelméről, pedig ezzel megelőzhetők a belső csőtörések. A fogyasztóknak azt tanácsolták, hogy a vízórát bugyolálják be textíliával, a vízakna felső nyílását fedjék be valamilyen szigetelésre alkalmas anyaggal, például hungarocellel, és takarják le az akna fedőlapját is. Kéri a vízmű, mindezeket úgy tegyék, hogy a mérőt le lehessen olvasni. Felhívta a figyelmet, hogy a vízmérő aknáját télen havonta legalább egyszer ellenőrizni kell, a rá hullott havat pedig ne takarítsák el, hiszen az is szigetelő hatású. Az üdülőházak tulajdonosaitól azt kéri, ők is ellenőrizzék rendszeresen  a vízmérő és a belső hálózat állapotát, hogy megelőzhessék a további károkat.

A szolgáltató emlékeztetett rá, hogy a hasonló okból szükséges kiszállások, a fagyott vízmérő cseréjének költsége és az így elfolyt víz díja a felhasználókat terheli, illetve hogy munkatársaik a vízmérő utáni belső hálózaton nem kereshetik a csőtörés helyét és a hibát sem háríthatják el, arról a lakónak kell gondoskodnia.

Az extrém hideg miatt tegnap másodfokú figyelmeztetés volt Nógrád megyében, ugyanilyen óvintézkedés volt érvényben Győr-Moson-Sopron és Vas megyében a hófúvás veszélye miatt. Elsőfokú figyelmeztetés volt a  hófúvás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém és Zala megyében. Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a viharos szél veszélye miatt is Borsod-Abaúj-Zemplén megyére is.

A rendkívüli hideg időjárás miatt a polgárőrök megerősített járőrszolgálatot látnak el,  a rászorulókat többször is felkeresik. Igyekeznek összehangolni a munkát az önkormányzatokkal, rendőrséggel, és megpróbálják rávenni a hajléktalanokat, hogy menjenek szállóra, nappali melegedőre. A Baptista Szeretetszolgálat szállói, menedékhelyei létszámon felül is fogadja az érkezőket – közölte tegnap a szolgálat, amely hat éjjel-nappali fővárosi intézményében közel ezer hajléktalanról gondoskodik. Az elmúlt napokban nagyon sok adomány érkezett, volt, aki üzletben vásárolt vadonatúj hálózsákokkal és takarókkal jött segíteni. Az emberek komolyan vették a kialakult helyzetet és a segélyszervezet felhívását, de még mindig nagy szükség van pokrócokra, kabátokra, hálózsákokra, téli cipőkre, zoknikra, kesztyűkre, nadrágokra, takarókra és pulóverekre, valamint tartós élelmiszerre is.

Tarlós István főpolgármester utasítására tegnap megnyitották a rászorulók számára az V. kerületi Akadémia utca 1. szám alatti Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság székházának színháztermét, és ha szükséges további, éjjeli és nappali krízishelyeket nyitnak meg.

Egyre több áldozat Európában

Újabb 12 emberéletet követelt a hétvégén a fagy Lengyelországban, s múlt csütörtöktől, a  hideg beálltától 12-en veszítették életüket lakástüzekben. Románia szinte egész területére másodfokú fagyriadót adtak ki tegnapra és mára, az erdélyi medencében akár mínusz 29 fokig süllyedhet éjszaka a hőmérséklet. Az ország felében a karácsonyi szünet után sem nyitották meg az iskolákat. Csehországban már hat utcán alvó hajléktalan ember vesztette életét. Négy ember halt meg végzetes kihűlés következtében a hét végén Szlovákiában, ahol csütörtök óta helyenként több évtizedes hidegrekordok dőltek meg. Vörös riasztást adtak ki Szerbiában a rendkívül hideg idő miatt (volt ahol mínusz 33 fokot mértek), a havazás miatt pedig az ország tíz településén rendkívüli helyzetet hirdettek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva