Hírek

2017.01.26. 08:21

Tiltanák az éjszakai iskolai utazásokat

A hatóságok mégsem találtak defektre utaló nyomot a veronai szerencsétlenségnél. A busz új gumikkal indult útnak. A Klik tájékoztatást kért az iskolai sítáborokról.

Tarnóczy Orsolya

Az olaszországi buszbaleset helyszínén a magyar rendőrök nem találtak defektre utaló nyomot – mondta Óberling József ezredes, az ORFK főosztályvezetője az M1-nek. Az olasz hatóságok munkáját egy három­tagú magyar szakértői csoport is segíti. Angela Barbaglio veronai helyettes államügyész közölte, műszaki szakértőt kértek fel a roncs átvizsgálására, nagy hangsúlyt helyeznek a jármű motorjára.

A busz üzemeltetője, Czakó Tibor azt mondta: a jármű decemberben esett át a kötelező szervizen, novemberben kapott új gumikat. További biztonsági intézkedéseket akarnak bevezetni: a buszok ezentúl csak akkor indulhatnak el, ha a vezető előbb megmutatja az utasoknak a vészkijáratokat, az üvegtörő kalapács helyét, a biztonsági övek használatát.
A Klik azonnali tájékoztatást kért az iskolai sítáborokról – tudta meg a Magyar Nemzet.

Az igazgatóknak tegnap reggelig kellett beküldeniük, hogy mikor, hol lesznek táborok, továbbá azt is, hány tanuló, felnőtt kísérő és iskolán kívüli személy utazik, saját maguk vagy külsős cégek szervezik az adott sítábort. Az Emmi közben szigorítaná az iskolás programszervezés belső szabályait. Palkovics László államtitkár utasításba adná, hogy a kirándulás alatt a buszsofőrök és az utasok is szállodában töltsék pihenőidejüket este 10 és reggel 6 óra között. A rendelkezés kitérne arra is, hogy a tábort az iskolának kellene megszerveznie.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap kifejtette: a veronai buszbalesetben elhunyt 16 halott és a két súlyos állapotban lévő sérült azonosítása már áthúzódik a jövő hétre, a holttesteket is csak után hozhatják haza.

Kondoleált az ENSZ–főtitkár és a pápa

A magyar ENSZ-misszió New York-i épületében Bogyay Katalin nagykövet és Kumin Ferenc főkonzul könyvet nyitott a buszbalesetet szenvedettek emlékére. A részvétet nyilvánítók sorában nagykövetek mellett ott volt Melissa Tomala, az amerikai külügy Magyarországgal foglalkozó munkatársa és Roger Wicker szenátor is. António Guterres, az ENSZ új főtitkára és Ferenc pápa is részvéttáviratban együttérzését fejezte ki az áldozatok családtagjainak és a sérülteknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva