Hírek

2017.01.21. 08:57

Trump letette az elnöki esküt

Gyártsunk amerikai termékeket, vásároljunk amerikai árut! – biztatta mintegy százezres hallgatóságát tegnap elmondott beiktatási beszédében Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke.

BAMA

Washington Ez a nap úgy fog bevonulni a történelembe, mint amikor a nép vált ennek az országnak az urává  – fogalmazott beiktatási beszédében Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke, akit tegnap iktattak be hivatalába. A ceremónia biztosításában csaknem 28 ezren vettek részt.

A hagyományokhoz igazodva a Trump család a Blair House-ban – a Fehér Ház vendégházában – töltötte az előző éjszakát, és első programpontként megosztotta vendégeivel a reggelijét. Ezután fél kilencre istentiszteletre mentek az episzkopális egyház Szent János-templomába. Az elnök felesége, Melania Trump világoskék ruhában jelent meg, ami sokak szerint Jacqueline Kennedy stílusára emlékeztetett.

Közben a Capitoliumnál már egyre nagyobb tömeg várakozott az eskütételre. A beléptető­kapukon csak biztonsági átvizsgálás után lehetett áthaladni, de több helyen megpróbálták blokkolni, elzárni ezeket. A rendőrség Washingtonban könnygázt és paprika­sprayt is bevetett a tüntetők ellen, akik autókat és kirakatokat törtek össze a belvárosban. Ugyanitt az új elnököt támogató motorosok is gyülekeztek: „Amerika hallja meg a hangunkat, zúgjunk Trumpért!” – hirdették.

Az istentisztelet után előbb Mike Pence alelnök és felesége, majd Trump és hitvese is megérkezett a Fehér Házhoz, ahol Barack  és Michelle Obama fogadta őket. Innen együtt indultak a Capitoliumhoz, a ceremónia színhelyére. A presbiteriánus Trump az eskütétel közben két Bibliára helyezte a kezét: a családira, amelyet az édesanyjától kapott, és Abraham Lincolnéra, amelyre Lincoln 1861-ben felesküdött.

Donald Trump beiktatási beszédében egyebek között kijelentette, Amerika mindenekelőtt. „Azért gyűltünk össze, hogy egy új dekrétumot adjunk ki, amit a világ összes fővárosában meghallanak. Minden döntést úgy hozunk meg, hogy az amerikai családoknak kedvezzen. Amerika ismét győztes lesz, mint amennyire még soha eddig. Visszaszerezzük az álmainkat!” – mondta az 1946-ban született Donald Trump, aki az Egyesült Államok legidősebb elnöke lett: 70 évével megelőzte a korábbi rekordert, Ronald Reagant, aki 69 évesen tette le hivatali esküjét 1981-ben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva