Hírek

2017.02.13. 08:20

Attila, a hun király nyomában

Attila a hunok legnagyobb királya volt, aki az 5. században világbirodalmat épített ki, amely Közép-Európától a Kaszpi-tengerig, a Dunától a Balti-tengerig terjedt. Ahogy életével, úgy halálával kapcsolatban is még mindig sok a kérdőjel.

Tarnóczy Orsolya

A Travel Channel történelmi rejtélyeket kutató legújabb sorozata magyar szakemberekkel, köztük Szörényi Leventével – aki 15 éve folytat csapatával ásatásokat – próbált választ találni a kérdésre: hol rejtőzhet Attila sírja?

Az ismert legenda szerint Attila, Isten ostora valahol a Tisza közelében halhatott meg. A fővezérek a legnagyobb titokban több száz rabszolgát küldtek ki a folyó egyik kanyarulatához, a parton rengeteg földet ásattak ki velük, azt kövekkel együtt belehordatták a folyóba, így emelve gátat, amely ideiglenesen elterelte a vizet az egyik mellékágból. Amikor a meder szárazra került, a hun király testét színarany koporsóba tették, azt egy nagyobb ezüstkoporsóba, és végül a holttest a kettős koporsóval együtt egy vaskoporsóba került. Az eltemetésre szánt kincsekkel együtt a koporsót éjjel szállíttatták a folyópartra, szintén a rabszolgákkal, őket a lesben álló íjászok mind egy szálig lelőtték. Hogy Attilát hova temették, csak néhány vezére és a fia tudta, de nekik nem állt érdekükben megbolygatni a sírt, aztán meghaltak ők is, kihalt mindenki, akinek tudomása volt a történtekről.

Attila egyik legnagyobb magyarországi kutatója a pár éve elhunyt Bóna István régész volt, aki írásaiban megerősítette, hogy a sírnak egyértelműen a Duna–Tisza közén kellene lennie, de ezen a területen kívül is legalább tucatnyi település vallja magáénak a dicsőséget. 

Az utóbbi években azonban újfent egyre többen azt gondolják, hogy Attila várának és sírjának valahol a Pilisben kell lennie. A hegység körvonala szívet formáz, közepén található Dobogókő, itt „lüktet a világ szíve”, a Föld egyik legfontosabb energetikai központja. Ráadásul az Árpád-korban ezt a területet Pilis-szigetnek nevezték és féltve őrizték mindentől és mindenkitől.

A Travel Channel régészként végzett riporterét, Josh Gatest, az Expedíció az ismeretlenbe című sorozat amerikai műsorvezetőjét is megfogta a téma, mármint, hogy a világ elé tárja a kérdést: vajon hol rejtőzhet Attila koporsója. A népszerű csatorna kutatását egy magyar munkatárs is segítette, Varga Gergely, aki Josh Gatesszel akkor került először kapcsolatba amikor Szulejmán sírját együtt megtalálták (erről két éve forgattak filmet).

A stáb tavaly januárban állt össze ismét, és elkezdtek kutatni Attila után. Helikopterrel köröztek a Pilis fölött, majd útjuk a Holdvilág-árokba vezetett, ahol Szörényi Levente és csapata több mint 15 éve végez feltárásokat. Az Illés és a Fonográf egykori énekes-gitárosa, az István, a király és az Atilla, Isten kardja rockopera zeneszerzője 2000-ben hozta létre régészeti alapítványát, hogy válaszokat kapjon azon kérdésekre, amelyek gyermekkora óta izgatják. Egyes feltevések alapján ugyanis valaha ezen a helyen állt Attila egykori városa, örök nyugvóhelyére is itt került a hunok fejedelme.

Az első régészeti kutatásokat Sashegyi Sándor végezte a területen 1939-től, majd több feltárást követően kehelytartó sírszobor, áldozati állatok csontjai és római kori tárgyak is előkerültek a területről, egyértelmű bizonyítékok azonban a mai napig nem kerültek felszínre. A kutatásról néhány hónapja Szörényi Levente így nyilatkozott lapunknak: „Nem sikert, nem is dicsőséget akarok a Holdvilág-árokból. Nincs is rá szükségem, hiszen azok a produkciók, amiket a pályám alatt létrehoztunk, mind őrült sikeresek voltak. Nem kell nekem kompenzálnom semmit. Egyszerűen igyekszem megérteni, hogy Sashegyi miért itt kezdett el kutatni. Az a célunk, hogy egymásnak ellentmondó jelekből kihámozzuk, mi van itt. ” Az Expedíció az ismeretlenbe sorozat Attila, a hun című epizódját Amerikában már tavaly novemberben bemutatták, épp az elnökválasztás napján. Az új epizód Magyarországon február 11-én, szombat este 21 órakor debütál a Travel Channelen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva