Hírek

2017.02.20. 08:26

Beismerő vallomást tett a Teréz körúti robbantó

Több hónapos következetes és kitartó tagadás után a múlt héten vallomást tett és beismerte tettét a Teréz körúti robbantás feltételezett elkövetője. A 23 éves P. Lászlót ma is kihallgatják.

BAMA

Ma is folytatódik a tavaly őszi körúti robbantással gyanúsított P. László kihallgatása, aki elfogása óta először csak néhány napja volt hajlandó vallomást tenni az ügyben – közölte szombaton Brunner Tamás, a 23 éves férfi jogi képviselője a Velvet.hu-val. Tavaly szeptember 24-én késő este egy házilag barkácsolt szöges bombát robbantottak fel a Teréz körúton, éppen akkor, amikor egy járőrpáros elhaladt előtte. Az egyik rendőr életveszélyes, a másik súlyos sérüléseket szenvedett.

A Zala megyei Karmacson élő P. Lászlót közel egy hónapig tartó nyomozás után október 19-én, Keszthelyen fogták el. Előre kitervelten, több ember és hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével gyanúsítják, amiért életfogytig tartó szabadságvesztést is kaphat.

A feltételezett tettes mozgásáról és a detonációról több biztonsági kamera is készített felvételeket. A gyanúsított, aki elfogása óta előzetes letartóztatásban van, mostanáig következetesen tagadta, hogy ő szerepel a felvételeken, és azt is, hogy ő lehet a robbantás elkövetője. A Velvet szerint ő maga kérte, hogy beszélhessen a történtekről. A Központi Nyomozó Főügyészség pénteken csak azt erősítette meg, hogy február 15-én és 16-án valóban meghallgatták a férfit, és részletesen beszélt a történtekről, azt nem közölték, hogy beismerte-e a bűncselekmény elkövetését.

A Magyar Idők szerint az október 21. óta előzetes letartóztatásban ülő P. László szerdán szembesült a végleges szakértői véleményekkel. Ekkor dönthette el, hogy kész teljes körű, részletes vallomást tenni. Alapos gyanút alátámasztó bizonyíték lehet, hogy genetikai azonosságot mutattak ki a pokolgép szállításához használt hátizsák maradványairól, illetve a pokolgép indítószerkezetének maradványairól nyert DNS-hordozó anyag és a férfi DNS-e között. A másik ilyen perdöntő bizonyíték a végleges tűzszerész-szakértői vélemény, amely kimondhatta, hogy a robbantáshoz használt anyag molekuláiban azonos a férfi présházában talált robbanóanyaggal. Brunner Tamás korábban azt mondta, hogy ezekre a szakértői véleményekre még várnak és ezután kérvényezhetik az antropológiai vizsgálat elvégzését, amitől azt remélték, hogy a fejforma és egyéb jellemzők alapján bebizonyítsa, nem P. László van a felvételen. A beismerő vallomás után nem tudni, hogy erre egyáltalán sor kerül-e a jövőben.

Rendőrök elleni gyűlölet

P. László indíttatása a rendőrök elleni gyűlölete volt, írta a Bors. Hét éves volt, amikor szülei elváltak, apja pedig 2001-ben külföldre szökött két gyermekével. Évekkel később a rendvédelmi erők hazahozták, innen eredhet a gyűlölete.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva