Hírek

2017.02.24. 08:19

Náci kegyelt és KGB-kém?

A második világháború idején és után a német hírszerzés azt gyanította, Hitler kedvenc színésznője, Rökk Marika a szovjeteknek kémkedett. Bécs mellett élő 72 éves leánya szerint őrültség ezt feltételezni.

BAMA

A hírhedt egykori szovjet titkosszolgálatnak, a KGB-nek kémkedhetett az 1940-es években Rökk Marika, az ünnepelt díva – legalábbis erre utalnak az ötvenéves titkosítás után nemrégiben feloldott német hírszerzési dokumentumok, amelyek alapján a Bild című német napilap közölt cikket a minap. A bizalmas iratok szerint a Rökk Marikának és férjének, a rendező Georg Jacobynak olyan szovjet-orosz hivatalokkal volt kapcsolata, hogy abból hírszerzői tevékenységre lehet következtetni.

Rökk Marika magyarországi német család gyerekeként született Egyiptomban. Tizenegy éves volt, amikor családja Párizsba költözött, kevéssel ezután már a Moulin Rouge-ban táncolt.

Nemetországban a második világháború előtt vált ünnepelt színésznővé és a német filmgyár csillagává. Propagandafilmekben is szerepelt, jó kapcsolatot ápolt Hitler köreivel. A Führer egyik kedvenc színésznőjének tartják, levelezett is vele. Akkoriban az a pletyka járta, hogy Göbbels propagandaminiszter odavolt érte, és hogy ő fogadta a közeledését. Hitler bukása után egy ideig eltiltották a fellépésektől.

A mostanáig titkos iratokból kiderül, hogy a német hírszerzés gyanúja szerint Rökk Marika a Szovjetuniónak szállított információkat a Német Birodalomból – írta a Guar­dian baloldali brit napilap. A színésznőt menedzsere, a szintén kémkedő Heinz Hoffmeister szervezhette be a KGB-hez. Az még nem derült ki, hogy milyen adatokat adott át az oroszoknak, és az sem, hogy pontosan mi volt a feladata. A jelek szerint azonban ő is a híres Krona-hálózat tagja volt, amely egyebek mellett a Barbarossa-hadművelet, illetve a kurszki ostrom terveit is kiszivárogtatta. A 35 fős – mások mellett bankárokból, katonatisztekből, színészekből álló – csoportot az „árnyék nélküli emberként” emlegetett Jan Csernyak szovjet ügynök vezette.

Hitler és a Harmadik Birodalom bukása után néhány évvel, 1951-ben Rökk Marika bejelentette, hogy 16 év színészkedés után visszavonul. Felhagy a szerepléssel és kötöttáru-butikot nyit Düsseldorfban. A német titkosszolgálat szerint ez csupán elterelés volt Rökk Marika részéről, hogy tovább folytathassa a kémkedést.

A színésznő végül nem vonult vissza, 1951-ben Berlinben a nagy sikerrel bemutatott Csárdáskirálynő címszerepében is tündökölt. Összesen 40 játékfilmben kapott szerepeket. 1962-től kezdve operettekben és musicalekben lépett fel, majd 1984-ben, hetvenévesen vonult vissza. 2004-ben kilencvenéves korában hunyt el.

Őrültség! – fakadt ki a leánya

Lánya, a most 72 éves Gabriele Jacoby tegnap egyenesen őrültségnek nevezte a feltételezést, hogy édesanyja KGB-ügynök volt, s hogy vissza akart vonulni és üzletet nyitni. Mint mondta, édesanyját nem érdekelte a kézimunkázás, a színészi pályáról pedig nem mondott volna le, hiszen az volt az élete. A Bécs mellett élő Gabriele Jacoby sérelmezte, hogy 14 éve azt terjesztették az édesanyjáról, a nácik kegyeltje volt, most pedig a szovjet kémvádat húzták elő, ráadásul ezúttal az édesapját is belevonták a botrányba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva