Hírek

2017.02.21. 08:22

Orbán Viktor: csak nemzeti ügyből lehet olimpia

A miniszterelnök szerint a Budapest 2024 pályázatot pártügyként nem lehet diadalra vinni.

BAMA

„Szeretnék nemzeti ügyet csinálni az olimpiából, de ha ez nem sikerül, akkor be kell látnunk, hogy pártügyként nem lehet diadalra vinni” – mondta a budapesti olimpiai pályázatról Orbán Viktor a Parlament folyosóján újságíróknak. A kormányfő szerint most – mivel új helyzet van – ezt értékelni kell, és a kérdés az, hogy tudunk-e egy pártügyből újra nemzeti ügyet csinálni. Arra a kérdésre, hogy megállapodott-e Tarlós István főpolgármesterrel arról, hogy 2019 után is folytathatja munkáját, ha visszavonja az olimpiai pályázatot (Tarlós ezt cáfolta), azt felelte: a Fideszben nem szoktak pozíciót osztani, csak munkát. Szerdán a kormány és a Fővárosi Közgyűlés is meg fogja vitatni a kialakult helyzetet.

„Nem mi találtuk ki, hogy itt olimpiát kéne rendezni” – hangoztatta a Hír Tv-ben Tarlós István. A főpolgármester a Magyar Nemzetnek azt mondta, „egyenesen arcátlanság, ahogy az olimpiarendezés ügyében” Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a fővárosi önkormányzatra hárítaná a felelősséget.

A főpolgármester szerint ha népakaratnak tekintik az aláírásgyűjtést, akkor az egyik verzió szerint ki kell szállni a rendezésből, mindenkinek egyaránt, így a kormánynak, az államnak, az olimpiai bizottságnak és a fővárosnak is, amit nem lehet hónapokig húzni.

„Egyszerű félreértésről van szó” – reagált tegnap Kósa Lajos Tarlós szavaira. A Fidesz frakcióvezetője szerint a kormánynak is foglalkoznia kell az olimpiával, és erről nyilván lesznek is egyeztetések. A pályázat kapcsán azt mondta, „úgy tűnik, teljesen elúsztak az esélyeink”, hiszen már nincs a pályázatunk mögött konszenzus.

A Budapesti Olimpiáért Mozgalom (BOM) és a MOB is tegnap azt közölte, hogy változatlanul támogatja egy budapesti olimpia megrendezését, amely ha nem is 2024-re, de 2028-ra poltikai konszenzussal elnyerhető lenne a főváros számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva