Hírek

2017.02.14. 08:07

Pénzbüntetés Gergényi Péternek

Négyszázezer forintos pénzbüntetésre ítélte jogerősen Gergényi Pétert, Budapest volt rendőrparancsnokát a 2006-os őszi események ügyében a Fővárosi Ítélőtábla. Több más vádlott esetében elévülés miatt megszüntették az eljárást.

BAMA

Jogerősen négyszázezer forint pénzbüntetésre ítélte Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitányt tegnap a Fővárosi Ítélőtábla a 2006-os őszi eseményekkel összefüggésben elkövetett katonai bűncselekmények vádjával a magas rangú rendőrtisztek ellen indult büntetőperben. Az ügyészség a 2006. szeptember 18-án este a tévészékháznál, szeptember 19–21-én és október 23-án Budapest utcáin történtek miatt elöljárói intézkedés, illetve elöljárói gondoskodás, továbbá felelősségre vonás elmulasztásával vádolt meg három rendőr tábornokot – Bene László akkori országos főkapitányt, Gergényit és Dobozi Józsefet, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat akkori vezetőjét –, valamint tucatnyi rendőrtisztet, és felfüggesztett szabadságvesztést vagy enyhébb szankciót indítványozott.

A vádlottak többnyire tagadták a bűnösségüket és felmentést kértek. Az elsőfokú per két évig tartott. A Fővárosi Törvényszék 2015 októberében kihirdetett, nem jogerős ítélete szerint Gergényi elöljárói intézkedés elmulasztása miatt a legenyhébb szankcióban, megrovásban részesült. Több vádlott esetében az első­fokú bíróság elévülés miatt megszüntette az eljárást.

A törvényszék bűnösségre vonatkozó megállapítá­sait nem érintette az ítélőtábla tegnapi másodfokú határozata, csupán kisebb változtatásról döntött. Gergényi esetében a korábban kiszabott megrovást súlyosították a poénzbüntetésre. Az indoklás szerint helyesen állapította meg az elsőfokú bíróság, hogy elöljárói intézkedési kötelezettségét megszegte, mivel nem intézkedett a tévészékház ostrománál az alkalmatlan helyszínparancsnok leváltásáról és a rendőrség hatékony alkalmazásáról. Az odavezényelt csapatok felmorzsolódtak, a nem megfelelő irányítás miatt nem tudták ellátni feladatukat és feladták a székházat.

A tábla szerint azonban nem bizonyítható az az ügyészi feltételezés, miszerint összefüggés lehet a megvádolt parancsnokok mulasztásai és az alárendeltek túlkapásai között. Az ítélőtábla Gergényi esetében a felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására irányuló ügyészi indítványt eltúlzottnak tartotta, mivel „a 2006-os események felkészületlenül érték a rendőrséget, azóta több mint egy évtized eltelt, a vádlottnak pedig kifogástalan a szolgálati múltja”.

Az ítélethirdetés után Gergényi ügyvédje azt mondta: a jogerős ítéletet tudomásul veszik, de nem értenek egyet vele. Megvizsgálják majd az írásos indoklást és a további jogorvoslat lehetőségét.

Fidesz: felháborító és elfogadhatatlan az ítélet

„Felháborítóan enyhe a Gergényi Péterékre kiszabott büntetés” – kommentálta a nagyobbik kormánypárt a döntést. A Fidesz közleménye szerint Gergényi az egyik felelőse annak, hogy 2006 őszén „Gyurcsány Ferenc erőszakkal szétverette az ellene békésen tüntető tömeget”. Elfogadhatatlan, hogy az ártatlanul megvert emlékezők is sokkal súlyosabb büntetéseket kaptak az akkor lefolytatott koncepciós eljárásokban, mint a valódi bűnösök. „Fontosnak tartjuk, hogy az igazságszolgáltatás minden egyes ügyben megnyugtató, arányos választ adjon a bűncselekményekre, és ne hagyja megválaszolatlanul ezeket a közvéleményt jogosan irritáló súlyos bűncselekményeket” – áll a közleményben. A Fidesz megállapítja: 2006 őszén a magyar emberek ellen példa nélküli erőszakot követtek el, ezért a mostani ítélet felháborító.

Jobbik Ismét szembeköpték a magyar demokráciát – így kommentálta a Jobbik az ítéletet. Jakab Péter szóvivő szerint a Fővárosi Ítélőtábla „megmá­zsálta a 2006-os eseményeket, és arra jutott, hogy szemeket kilőni, embereket megnyomorítani, életeket tönkre enni – azzal különösebb probléma nincs”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva