Hírek

2017.02.06. 08:10

Piros Zsombor ereje a családjában van

Az Austral Open junior bajnoka úgy érzi, hogy még sosem szeretett ennyire teniszezni, mint most.

Fábos Erika

Egy hete az Australian Open junior bajnoka, de ha meglátja Roger Federert, egyből rajongó lesz belőle. Piros Zsombor 17 évesen nyerte első Grand Slam-trófeáját, a következő öt évre azt tervezi, hogy gyűjt még mellé párat...

– A melbourne-i döntő után kérdezték, hogy milyen érzés volt győzni, de azt mondta, hogy fel sem fogta. Már sikerült?

– Igen, és nagyon jó. Elhúzódó hatása van, mintha egy pozitív sokkból ébrednék fokozatosan. Darabokban jönnek elő újabb és újabb élmények. Egy ilyen nagy versenyen három hét alatt rengeteg minden történik, ami emlékezetes.

– Például?

– Találkozni lehet a felnőtt élvonal játékosaival a top 10-15-ből. Richard Gasquet-val hosszabban is beszélgettem, Toni Nadal megismert és megkérdezte, hogy érzem magam. Ezek pici dolgok, de hatalmas erőt adnak. Ott lehettem Roger Federer három edzésén. Lenyűgözően teniszezik, a leg-leg, és most láthattam egymás mellett a nevünket mint a junior és a felnőtt férfi torna győzteseiét.

– Mintha egy rajongó lenne.

– Megfigyeltem, hogy Federert akárhányszor látom élőben játszani, mindig olyan izgalom van bennem, mintha először látnám. A példaképem.

– Teniszezni az édesapja miatt kezdett?

– Igen. Ötévesen már játszottam.

– Rögtön látszott a tehetsége?

– Nem. 11-12 évesen beszéltünk először arról, hogy érdemes nem csupán sportként, hanem célként néznem a teniszre. Akkor jöttek az első olyan eredmények, amelyek miatt értelme volt komolyan venni.

– Mit szeret a teniszben?

– Nagyon változatos sport, a személyiségemhez is passzol. Egy klasszikus olimpiai sportág, amelyben évente van egy komolyabb világ- vagy Európa-bajnokság az olimpián kívül, nem lenne jó nekem. A tenisz pörgős, és nincs az a nyomás, hogy ezt az egy versenyt kell mindenképpen megnyerni, különben nincs teljesítmény az ember mögött. Itt több a sikerélmény esélye.

– A tenisz utánra is megvannak már a tervei?

– Egyszer biztosan lesz B terv is, de most csak a tenisz érdekel. Most az a dolgom, hogy kihozzam magamból a legtöbbet.

– Mi kell még ehhez?

– Főleg erősödnöm kell. A korosztályomban a top 10-ben már mindenkinek felnőttadottságai vannak, fizikálisan erősebbek.


– Ez alkati dolog?

– Igen, ilyen a testfelépítésem. Nagyon keményen rámentünk erre egy ideje az erőnléti edzőmmel, Simai Péterrel, azóta három kilót gyarapodtam is. Meg is éreztem ezen a versenyen, de a 70 kiló a cél. Van azért jó oldala is ennek, mert aki a juniorok között erőből nyeri a versenyeit, annak a felnőtt mezőnyben kell megtanulnia, kínkeservesen szenvedni kell azért, hogy meglegyen egy meccs. Én ezt a fajta küzdést és kitartást, az alkatomnak köszönhetően, már most megtanultam.

– Külföldi akadémiák is érdeklődnek ön iránt.

– Lenne lehetőség, és sokan mondják is, hogy jót tenne nekem, de nem ismernek engem eléggé. Nálunk a tenisz családi ügy. Rengeteg erőt ad apukám, szükségem van rá, van egy közös tervünk, ami alapján haladunk, ami, úgy tűnik, működik. Egyelőre még vannak itthon is olyan edzőpartnerek és ellenfelek, amilyenek a fejlődésemhez kell. Amíg nem érzem, hogy tovább kell lépnem, maradok.

– Ennyire fontos a család?

– Nagyon közel állunk egymáshoz. Anyukám és a két öcsém is sokat tesznek azért, hogy én nyugodtan teniszezni tudjak. Sok lemondással jár, amire egy versenyzői karrier beindul, nagyon hálás vagyok azért, amit tőlük kapok. Nagyon fontosak nekem, a családomban van az erőm.

– Említette, hogy a hobbija a bűvészkedés. Ha igazából varázsolni is tudna, a következő 5-10 évre mit varázsolna magának?

– Grand Slam-trófeákat. Minél többet, de úgy is jó lesz, ha nem varázslattal, hanem úgy jönnek össze, hogy sokat kell érte játszani, elvégre imádom a teniszt.

– Mióta?

– Pont egy hete. Mondták korábban, hogy egy Grand Slam győzelem mekkora lendületet és önbizalmat ad, de eddig nem értettem, miről beszélnek. A siker fantasztikus erő. Életemben nem vártam még úgy versenyt,  mint a jövő hétvégi challenger-versenyt. Szabadkártyát kaptam, nyomás nélkül játszhatok egy olyan mezőnyben, amihez alanyi jogon biztos kellett volna még két év, hogy beférjek.

– Juniorok között a fiúknál Fucsovics Mártonnak, vagy a lányoknál Kapros Anikónak, Szávay Ágnesnek vagy Gálfi Dalmának is sikerült Grand Slam-tornát nyernie, de a felnőttek között elmaradt a folytatás. Erre van terve?

– Ilyenkor nehezebb a földön maradni és könnyű túlértékelni ezt a trófeát, ezt a csapdát szeretném elkerülni. Amíg úgy érzem, hogy ez az álom valóra váltható, nem fogom levenni a szemem erről a célról és fegyelmezetten megteszek érte mindent.

Névjegy:

Piros Zsombor
1999. október 13-án született Budapesten. Az MTK Park Teniszklub versenyzője 2015-ben, a fedett pályás Budapest- és Vidék Bajnokságon 1. helyet ért el, 2016-ban az U-18-as Eb-n bronzérmet nyert Valkusz Máté és Kotormán Ákos csapattársaként. 2017-ben megnyerte az Australian Open junior-bajnokságot. Szabad idejében focizik, dartsozik vagy bűvésztrükköket gyakorol.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva