Hírek

2017.02.09. 08:07

Újabb rohamtól tartani

Bécsben ezrek tüntettek azért, hogy a muzulmán nők továbbra is viselhessenek burkát nyilvános helyen. Az Iszlám Állam sok pénzt kínál azoknak, akik vállalják, hogy Európában radikalizálják a fiatal migránsokat.

BAMA

A balkáni útvonal ellenőrzése és az illegális embercsempészet megelőzése érdekében közös biztonsági tervet dolgoznak ki a közép- és délkelet-európai országok az újabb bevándorlási hullám ellen – jelentette be tegnap Hans Peter Doskozil osztrák védelmi és Wolfgang Sobotka belügyminiszter az érintett országok szakminisztereinek tanácskozója után. Hazánkat Kontrát Károly parlamenti államtitkár képviselte.

Néhány napja Bécsben háromezer muzulmán vonult utcára, így tiltakoztak egy új szabályozás ellen, amely iskolákban, bíróságokon, stb. megtiltaná a teljes arcot fedő fátylak viselését Ausztriában. A demonstrálók elutasítják, hogy 150 eurós (körülbelül 46 ezer forintos) büntetést szabnának ki az arcukat elfedőkre.

Fejenként akár ezer dollárt is ad az Iszlám Állam azoknak a migránsoknak, akik illegálisan próbálnak bejutni Európába. Cserébe azt várják tőlük, hogy épüljenek be az itteni közösségekbe – olvasható a londoni Quilliam Alapítvány tanulmányában. A hitszónokoknak könnyű megnyerniük a fiatalokat. Általában a „romlott európai értékekre és normákra” hívják fel a figyelmet, és a migránsokat a hatóságok és a társadalom ellen hangolják.

A terrorszervezetek együttműködnek az embercsempészekkel, ingyenes lehet az útja annak, aki elfogadja a dzsihadisták ajánlatát. Az olasz hírszerzés már többször jelezte: az emberkereskedelem a legfőbb bevételi forrása a terrorszervezetnek. Tavaly több mint 180 000 migránst csempésztek át a Földközi-tengeren keresztül Olaszországba, az Europol szerint 2015-ben hatmilliárd eurót kerestek az üzleten.

Visszaállítja a kormány az idegenrendészeti őrizetet – jelentette be a minap Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Erre reagálva Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) alelnöke tegnap közölte, a javaslatot, hogy a menedékkérőket kérelmük elbírálásának ideje alatt helyezzék el zárt táborokban, az EB akkor tudja megvizsgálni, ha annak terveit a magyar hatóságok rendelkezésre bocsátják.

Hosszabb ideje nem fordult elő, hogy Németország és Magyarország a menekültpolitikában egy irányba húzzon – közölte a Handelsblatt című lap. A német kormány az uniós csúcs előtt azt sürgette, állítsanak fel menedékkérőket befogadó központokat az észak-afrikai államokban, és küldjék vissza a menekültek hajóit. A javaslatot Orbán Viktor miniszterelnök támogatta. Tegnap azonban a líbiai parlament semmisnek nyilvánította a múlt héten létrejött migrációs megállapodást.

Svédországban kitálalt egy nyugdíjba vonuló rendőr. A Facebook-oldalán azt írta, a súlyos bűncselekmények elkövetőinek szinte mindegyike migráns. Az ügyészség eljárást indított ellene.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint Magyarország a migráció révén enyhíthetné demográfiai problémáit és a munkaerőhiányt. Hazánkat célállomássá tennék, a befogadóhelyeken az integrációra készítenék fel a migránsokat.

Egyre terjed a vahhábizmus

Az unió fővárosában, Brüsszelben egyre terjed az iszlám szélsőséges, harcos irányzata, a vahhábizmus. A mérsékelt hitszónokok tehetetlenek a vallási központokban teret nyerő jelenséggel szemben – közölte a terrorista fenyegetéseket elemző belga testület (OCAM) tegnap. Vahhábita imámokból egyre több van Antwerpenben és Mechelenben is. Az iszlám szélsőséges formáinak terjedését egyes televíziós csatornák és az online média is segíti Európában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva