Hírek

2017.03.11. 00:42

A magyar méhészek száműznék az ázsiai hamisítványokat

Uniós mézadatbank létrehozására van szükség a főként ázsiai importból származó hamis készítmények kiszorításához – mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az M1-en.

MW

Hamisnak tekinthető minden olyan méz, amit nem méhek gyűjtöttek, vagy amiből az emberi beavatkozás bármit elvett. Nem károsak ugyan az egészségre, az Európai Unió ezért sem foglalkozott megfelelően a problémával. Hamisítványokat többnyire az évi 200-250 ezer tonnányi, EU-n kívülről behozott készítmény között találni.



A legtöbb problémát az import 60 százalékát adó ázsiai termékek okozzák, melyeket rendkívül olcsón, kilónként 1,5-2 euróért árulnak. Visszaszorításukhoz az import méz fokozott ellenőrzésére és egy olyan mézadatbank létrehozására volna szükség, amely nyilvántartaná a valódi mézek pontos összetételét. Amelyik készítmény nem ilyen, az nem kerülhetne forgalomba – mondta Bross Péter.

Megjegyezte még: a magyarországi méhcsaládok 30-40 százaléka elpusztult az idei januári hidegben, de a régió többi országában is hasonló a helyzet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva