Hírek

2017.03.20. 08:26

Hanna, a világhódító

A legtöbb divattervezőnek csak álom, hogy egyszer a leghíresebb divatmagazinban, a Vouge-ban jelenjenek meg a munkái. Cserkúthy Hanna még csak 25 éves, de az elmúlt három hónapban ez már másodszor sikerül neki.

Fábos Erika

Cserkúthy Hanna már hatévesen egy varrógép előtt ült, hogy ugyanolyan ruhát varrjon magának és a barátnőjének. Gyerekkori álmát váltotta tehát valóra, amikor úgy döntött, a germanisztikatanulmányok helyett inkább ruhákat tervez. Épületgépész öccse segített abban, hogy felfedezzék a munkáit – szerinte ez a családi csapatmunka a siker titka.

„Kevesen vannak olyan szerencsések, hogy már fiatalon tudják, mi az, amivel egész életükben szívesen foglalkoznának, és arra célirányosan készülnek is – mondta Cserkúthy Hanna. – Én is úgy voltam vele, hogy már gyerekkoromban is érdekelt a divat. Szerettem a nagymamáim­ szekrényében kutatni a régi ruhák után, kislányként szívesen játszottam divatbemutatót, és anyukám elég hamar megtanított varrni. Hatévesen már az volt a legnagyobb buli, hogy egyforma ruhát varrtunk nekem és a barátnőmnek, és én is odaülhettem a varrógép elé. Aztán ez az erős indíttatás sokáig kimerült abban, hogy a saját megjelenésemet igyekeztem egyedivé tenni. Be is iratkoztam germanisztika szakra, amikor egyszer csak világos lett, hogy én ruhákkal szeretnék foglalkozni, és abban tudnék olyat alkotni, amitől boldog lehet az életem.

A család persze nem rajongott az ötletért, az öcsém viszont, aki épületgépész, tehát elég messziről indult a divat világába, rögtön mellém állt, és azóta is ugyanolyan lelkesen menedzseli a munkám. Ő építette fel a márka internetes megjelenéseit is, aminek köszönhető, hogy a magazin rátalált arra, amit csinálok.”

Hanna másfél éve alapította a saját céget, októberben pedig már fel is fedezték az Instagramon. A Vouge januá­ri számában mutatták be az őszi–téli kollekcióját. A British Vogue márciusi számában pedig újabb ruhája szerepel, az előző alkalomhoz hasonlóan a Designer Profile rovatban, ami még be nem futott, tehetséges fiatal tervezők alkotásait mutatja be.
„Egyik este érkezett tőlük egy e-mail, hogy van egy olyan rovatuk, ahol kevésbé ismert tervezőket mutatnak be a világ minden részéről, és engem is szívesen beraknának az őszi–téli karácsonyi divat­kampányba. Először azt hittem, ez valami tréfa, de kiderült, hogy nem, inkább egy tündérmese. Néhány hét alatt kellett mindent megoldani. A még csak papíron létező őszi–téli kollekciót gyorsan el kellett készítenem, és le kellett fotózni. Szerencsére sikerült minden.”

Az anyagból kiderül, hogy a fiatal lány fő profilja a nőies vonalú elegancia, úgy az utcai, mint az alkalmi ruhák terén. Szívesen használ könnyű tüllöket, selymeket, csipkét és lágy bőrt. Kézzel festett anyagok és kézi díszítés jellemzi a ruhákat.

Nagyon sok tehetséges tervező van itthon, ezért nagy kihívás valami egyedit és beazonosíthatót alkotni, olyat, amit még senki nem talált ki, amit még senki nem használt. Meg persze az is komoly feladvány, hogy ezzel eltaláljunk egy olyan ízlésvilágot és vevőkört, ami létezik a piacon. Én nagyon élvezem, hogy a divatszakma ennyire megélénkült az elmúlt években, és egyre több olyan fiatal magyar tervező és csapat van, akikre nem csak itthon figyelnek fel. Ez a megjelenés azért is fontos, mert egy újabb bizonyítéka annak, hogy figyelemre méltó a magyar divattervezés.”

A Vogue-megjelenéseknek köszönhetően Hanna április elején Rómában mutathatja be kollekcióját, mivel meghívták a Róma Fashion Weekre. Ennek nagyon örül, mert mint mondja, az olasz divat mindig is komolyan inspirálta. Április végén pedig a magyar közönségnek mutatja be elsőként az Elle Fashion Show keretében a jövő évi őszi–téli kollekcióját. Arra is nagyon büszke, hogy Tatár Csilla az általa tervezett ruhát viselte A Dal című tehetségkutató műsor döntőjében.

Névjegy:
Cserkúthy Hanna 1992-ben született Pécsen.
A gimnázium elvégzése után germanisztika szakra jelentkezett Budapestre az ELTE-re, de hamar rájött, hogy az nem neki való. Ezután a Forrai Magániskolába járt divat- és stílustervező szakra. Ez idő alatt sok helyen gyakornokoskodott, de különösen büszke a budapesti Daalarnánál töltött időre. Miután elvégezte az iskolát, visszaköltözött Pécsre, és másfél évvel ezelőtt megalapította saját márkáját öccse, Cserkúthy András segítségével. Fő profilja a ­női­es­­ stílus, az elegáns utcai, ­illetve a csinos alkalmi ­ruhák.

Ez lesz a divat idén tavasszal és nyáron

Az idei tavasz és nyár nem a túlzások ideje lesz, a finomabb, lágyabb stílus kerül előtérbe. Az extrém kiegészítők és a feltűnő színek eltűnnek, a tervezők inkább a mintákra fókuszálnak. A 70-es évek hangulata ihleti majd a trendeket. Nőiesebb vonalak, magasabb derék, bővebb szárú nadrágok, nőiesebb blúzok következnek.

A színek közül a sárga és a kék kombinációja hódít, de a rózsaszín összes árnyalata divatos lesz, egészen a fémes, csillogó megjelenésig. A minták között a csíkos visz mindent, főleg fekete, piros és sötétkék kivitelben.
Újra divat lesz a fotók és festmények megjelenése a ruhákon, és minden trendi, ami horgolt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva