Hírek

2017.03.02. 08:25

Mi vár Amerikára?

A migránsok Amerikába özönlésének megakadályozását helyezte a kongresszus két háza előtt elmondott beszédének középpontjába Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke.

MW Központi Szerkesztőség

Felelőtlenség kontroll nélkül beengedni az Egyesült Államokba olyan helyekről érkezőket, ahol nem lehet őket megfelelőképpen ellenőrizni – mondta az amerikai elnök a kongresszus előtt mondott beszédében. Donald Trump közölte, hogy hamarosan megkezdik a biztonsági fal építését a mexikói–amerikai határon. Emellett megígérte, hogy megvédi az országot a „radikális iszlám terrorizmustól” azzal, hogy érvényesíteni fogják a megosztó bevándorlási törvényt. Mint mondta, kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy az amerikai települések biztonságosak legyenek.

„Azt akarjuk, hogy minden amerikai sikeres lehessen, ez azonban nem érhető el káoszban, ha a törvénytelenség az úr” – szögezte le. Kiemelte, hogy „vissza kell állítanunk a törvényességet a határainkon”.

Trump kitért arra is, hogy „feltámasztják és újjáépítik” az amerikai hadsereget, egy teljesen új egészségbiztosítási rendszert vezetnek be, emellett mindent megtesznek azért, hogy minden amerikai, bőrszínre és származásra való tekintet nélkül békében és biztonságban élhessen az Egyesült Államokban.

Donald Trump a kongresszusi beszéd előtt interjút adott a Fox televíziónak, és elmondta: a kormányzati kiszivárogtatások és a tiltakozó akciók hátterében elődje, Barack Obama áll. Hangsúlyozta, hogy ezek a kiszivárogtatások nagy kárt okoznak Amerikának, egyúttal leszögezte: arra számít, hogy a kiszivárogtatások folytatódnak.

A CNN televízió azt közölte, hogy több szervezet segít a civileknek a lakossági fórumokon történő részvételben és tiltakozásokban. A CNN megemlítette a Soros György által támogatott MoveOn.org, valamint az Organizing for Ac­tion nevű szervezetet. Ez utóbbiról megjegyezte: Obama kampánycsapatának munkatársai hozták létre, és 14 profi szervező is van köztük, akik arra tanítják a helyi aktivistákat, hogyan juttassák hatékonyan kifejezésre a Trump-kormányzat politikájával szembeni ellenállásukat. MW

Botrányos francia kommentár a köztévében

Mindeközben botrány volt az amerikai elnök miatt a francia köztévében. Laurent Ru­quier műsorvezető és show-man a France 2 egyik legnézettebb műsorában nyíltan és provokatívan arról beszélt, hogy szeretné, ha meghalna az amerikai elnök. „Ha már valakinek meg kellene halnia madár­influenzában, akkor azt szeretném, ha az Donald Trump lenne” – mondta az állami csatornán Ruquier. Hozzátette: jó lenne, ha a CIA szervezne egy utat Trumpnak Dallasba. Ezzel arra utalt, hogy valaki lője le az amerikai elnököt (mint John Fitzgerald Kennedy elnököt, akit egyes feltevések szerint éppen a CIA öletett meg Dallasban).

A francia közszolgálati televízió elnökét a mostani szocialista kormány nevezte ki – írja az Origo. Maga Laurent Ruquier­ egyébként vállaltan elfogultan baloldali, rendszeresen beszél arról, hogy mikor melyik baloldali politikust támogatja. A legutóbbi, 2012-es francia elnökválasztáson ­
az első fordulóban a kommunista Mélenchont, a másodikban a szocialista François Hollande-­ot támogatta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva