Inyencségek

2008.06.27. 06:16

Gyümölcsitalok frissen, háziasan

A folyadékpótlás fontosságáról sok szó esik, ám a legjobb italokról kevesebbet beszélnek a szakértők. Rendszerint az ásványvizet ajánlják, hasznos összetevői és cukormentessége miatt, jóllehet az íztelen folyadék hamar unalmassá válik.

Árvay N. T.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A répalé ásványvízzel is hígítható
[/caption] Nem lesz ilyen probléma a házilag elkészített frissítőkkel, amelyeket gyümölcsökkel, zöldségekkel lehet feldobni, miközben energia- és cukortartalmuk sem emelkedik meg nagyon. Az alapanyagoknak köszönhetően a napi vitaminszükségletet is fedezik a gyümölcsitalok. Az édesszájúak erdei gyümölcsökből és százszázalékos ananászléből készíthetnek frissítőt. Ehhez a megmosott, szükség esetén kicsumázott gyümölcsöket (eper, málna, szeder) durvára kell aprítani. Az így előkészített alapanyagot legalább két órára, de akár egész éjszakára a mélyhűtőbe kell tenni. Az ital elkészítésekor a fagyott gyümölcsből turmixgéppel jégkása készül, erre jöhet az ananászlé, és egy kis pohár ízlés szerint kiválasztott gyümölcsjoghurt. A pohárba kerülhet még jégkocka és néhány szem gyümölcs. Tartalmas uzsonnaital, de diétázóknál az ebédet is helyettesítheti.

Almából és sárgarépából hideg tejjel készíthető az előbbinél is kímélőbb ital. A megtisztított, meghámozott és kimagozott alapanyagokat (1 alma, 1–2 répa) tejjel összeturmixolva készül el az alaplé. Érdemes hozzáadni egy késhegyni reszelt gyömbért, amelytől kissé fanyarabb, pikánsabb lesz az íze. Frissen a legjobb, de hűtőben eláll ez a frissítő is. Ha túl savanyú az alma, mézzel, esetleg kevés cukorral édesíthető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva