Inyencségek

2008.06.27. 06:12

Medvecsemege a konyhában

Az eper szezonja lassan lecseng, de nyomában máris itt a málna. A kiskertekben, erdőszélen termő gyümölcs ezernyi módon feldolgozható: készülhet belőle szörp, lekvár, fagylalt és sütemény, de a friss szemek fagyasztva is sokáig elállnak.

Árvay N. Tivadar

A málna, a bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan rengeteg C-vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Nemcsak a gyümölcs, hanem a bokrok levelei is felhasználhatók: kitűnő izzasztó hatású, meghűlés elleni gyógytea készíthető belőle. Érdemes tehát ebből és a szemekből is elrakni, hiszen ősszel és télen a beteg gyerekek ritkán mondanak nemet néhány szem ízletes málnára, vagy egy finom teára. A málnalevélből főzött tea emellett cukorbajra, vese- és hólyagbántalmakra is enyhülést hoz. A népi gyógyászok kismamáknak szintén ajánlják: segíti a magzat egészséges fejlődését, könnyíti a szülést, és állítólag mérsékli a reggeli rosszulléteket is. A gyümölcs ennek ellenére frissen a legegészségesebb. A belőle készített fogások ezért ilyenkor kerülhetnek az asztalra. A kimaradt szemeket nem szabad sokáig őrizgetni, mert tartósítás nélkül hamar megromlanak. Két-három nappal a leszedés után már a fagyasztóba kell tenni a gyümölcsöt, illetve magában, cukor nélkül tízóraira, uzsonnára lehet elfogyasztani az érett szemeket.

Gyümölcsös emeletes torta

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Gyümölcsös emeletes torta
[/caption] Hozzávalók 4 személyre:
1 doboz fagyasztott leveles tészta
1 tojássárgája
30 dkg málna
1 kivi
4 tojásfehérje
5 dl édes túrókrém
1 ek. narancslé
15 db apró habcsók
2 dl tejszínhab
35 dkg cukor

Elkészítés:
1. Engedje fel a tésztát, majd ossza három egyenlő részre. Gyúrjon mindegyikből körlapot, és kenje be a tojássárgájával. Tegye 180 fokra előmelegített sütőbe a lapokat 20–25 percre, majd hagyja kihűlni.
2. Mossa meg a málnát. Hámozza meg és kockázza fel a kivit. Verje fel a tojásfehérjét. Keverje össze a túrókrémet a narancslével, a habcsókkal és a tejszínhabbal. A krém felét kenje az első lapra. Szórja rá a málna harmadát és a kivi felét. Fedje be a következő lappal, kenje rá a maradék krémet, ossza el rajta a második harmad málnát és a maradék kivit. Helyezze rá a harmadik lapot.
3. Dolgozza el a tojásfehérjéket a cukorral egy kis lábosban. Gőzfürdőn melegítse fel, majd keverje krémesre, és kenje a tortára.
5. A tortát süsse 1 percig 200 fokra előmelegített sütőben. Díszítse a maradék málnával.

Munka: kb. 1 óra 20 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 3633 kJ/865 kcal

Fagylalt erdei gyümölcsökkel

[caption id="" align="alignright" width="260"] Fagylalt erdei gyümölcsökkel
[/caption] Hozzávalók 6 személyre:
25 dkg gyümölcs (eper, málna, szeder, ribizli, feketeáfonya)
2,5 dl tejszín
0,5 l tej
4 tojássárgája
cukor (a gyümölcs édességétől függően)

Elkészítés:
1. Mossa meg, aprítsa fel, és passzírozza át szűrőn a gyümölcsöket.
2. Forralja fel a tejszínt a tejjel egy lábosban. Keverje ki világosra a tojássárgákat a cukorral. Adja a tejszínes tejhez, és kevergetés közben forrósítsa fel. (Ne forrjon!)
3. Keverje bele a gyümölcsöt, várja meg, amíg langyosra hűl, majd fagyassza le. Gyümölcsökkel és tejszínhabbal kínálja.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 adag: 1411 kJ/336 kcal

Töltött palacsinta

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Töltött palacsinta Fotók: Kiskegyed Konyhája
[/caption] Hozzávalók 4 személyre:
1 narancs
30 dkg erdei gyümölcskeverék
30 dkg málna
12 dkg liszt
5 dkg cukor
2 tojás
3 dl tej
2 tk. vaj
fél dl brandy
50 dkg fagylalt
porcukor

Elkészítés:
1. Reszelje le a narancs héját. Mossa meg az erdei gyümölcsöket és a málnát. Utóbbit passzírozza át szitán.
2. Dolgozza össze a palacsintatésztához a lisztet, a cukrot és kevés sót. Keverje bele a tojásokat, a tejet, egy teáskanál puha vajat, a brandyt és a narancshéjat.
2. A maradék vajon egy teflonserpenyőben süssön nyolc egyforma palacsintát.
3. Ossza szét a málna levét négy tálba. Formáljon hajókat a palacsintákból, töltsön mindegyikbe 2–2 gombóc fagylaltot, majd helyezze a málnaszószra. Tálaláskor halmozzon rá a gyümölcsökből, és hintse meg porcukorral.

Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 2184 kJ/520 kcal

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva