Inyencségek

2008.07.17. 17:02

Egészséges és ízletes halételek

Egy felmérés szerint a magyarok szeretik a halat. A fogyasztás mértékén ez mégsem látszik: az Európai Unióban átlagosan tízszer annyi fogy évente, mint hazánkban. Pedig ez az egyik legegészségesebb étel.

Árvay N. Tivadar

Miközben Európában átlagosan 22 kilogramm az egy főre jutó éves halfogyasztás, addig hazánkban alig három kilogramm fogy fejenként. Ennek ellenére a Gfk Hungária egy nemrég lezárult felmérésén a megkérdezettek többsége mondta azt, hogy szívesen fogyaszt halat. Ugyanakkor a válaszadók alig húsz százaléka mondhatta el magáról, hogy minden héten kerül ebből az egészséges ételből az asztalra. A nagy átlag csak karácsonykor, illetve a nyári halászlészezonban kóstolja a zsírszegény húsfélét.

Aki mégis a halat választja számtalan fajtájából változatos ételeket készíthet. A halhús a magas fehérje, vitamin (A, D, B) és ásványi anyag (foszfor, jód, vas, cink, szelén, kalcium) tartalma miatt nagyon egészséges is. Telítetlen zsírsavai pedig akadályozzák az érelmeszesedést.

Az üzletekben, piacokon a hazai vizek halai mellett a tengeri fajták is megtalálhatók. A legjobb élő halat választani, és azt vásárláskor feldolgoztatni, mert így biztosan friss lesz az áru. A jégen tárolt, zavaros szemű, nyálkás bőrű, kellemetlen szagú, vagy jéggel borított (valószínűleg újrafagyasztott) halat viszont nem szabad megvenni.

Feldolgozáskor inkább műanyag vágólapot érdemes használni, mert a fa deszka átveszi a hal szagát. Ha mégis ez történik, citromlével lehet semlegesíteni az illatot. Sütés előtt a halat alaposan le kell szárogatni tiszta konyharuhával. A citromlé sütéskor is segít: néhány csepp az olajba, és a hal nem esik szét fordításkor.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Mazsolás pisztráng - Fotó: Kiskegyed Konyhája
[/caption]

Mazsolás pisztráng

Hozzávalók 4 személyre:

80 dkg füstölt pisztrángszelet, 2–2 ek. mazsola, édes fehérbor, ecet, olaj és tej, 1. ek. liszt, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 1–1 szál zellerzöld és friss rozmaring, 1 cs. zsálya, 1 citrom, 1 zöldségleveskocka, 1 babérlevél, 2 szem szegfűszeg, 2 szem borókabogyó

Előkészítés:

Áztassa be a borba a mazsolát 10 percre. Vágja apróra a fokhagymát, a hagymát, a zellert, a rozmaringot és a zsályát. Reszelje le a citrom héját, a levét facsarja ki. Oldja fel a zöldségkockát 2 deciliter meleg vízben.
Elkészítés:
1. Süsse pár percig olajban a hagymát, a fokhagymát, a zellert, a zsályát, a rozmaringot, a babérlevelet, a szegfűszeget és a borókabogyót. Tegye rá a pisztrángszeleteket, locsolja meg az ecettel, a citromlével. Szórja meg citromhéjjal, mazsolával, majd öntsön rá egy pohár zöldséglevest. Ízlés szerint sózza, borsozza, és fedő alatt főzze 10 percig.
2. Vegye ki egy tálra a halszeleteket, a zöldséget és a mazsolát. A visszamaradt zsiradékot keverje el a liszttel, és lassú tűzön sűrítse be kissé. A tűzről levéve keverje össze a tejjel, sózza és borsozza.
3. A szószt öntse a halszeletekre és a zöldségre. Petrezselyemmel megszórva tálalja.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 adag: 1071 kJ/255 kcal

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Rácponty
[/caption]

Rácponty

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg burgonya, 1,5 kg pontyfilé, 2 fej hagyma, 3 paprika, 4 paradicsom, 2 tk. pirospaprika, 10 dkg bacon szalonna, 2 ek. vaj, 4 dl tejföl, 1 púpozott ek. liszt, petrezselyem a díszítéshez
Előkészítés:
Főzze meg héjában a burgonyát, majd vágja karikákra. A pontyfilét vágja hosszában és keresztben is ketté, hogy négy szeletet kapjon. Tisztítsa meg és karikázza fel a hagymát, a paprikát és a paradicsomot. Melegítse elő a sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat).

Elkészítés:

1. Vagdalja be a halat 3–5 milliméterenként. Sózza, borsozza, hintse meg a pirospaprikával, és tűzdelje meg a szalonnával. Terítse kivajazott tűzálló tálba a burgonyaszeleteket, és helyezze rá a halat. Szórja rá a felkarikázott hagymát, paprikát és paradicsomot, végül morzsolja rá a maradék vajat.
2. Süsse a halat 50 percig az előmelegített sütőben.
3. Keverje el a tejfölt a liszttel, majd félidőben (25 perc sütés után) öntse a halra. Tálaláskor petrezselyemmel díszítse.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 30 perc múlva
1 adag: 3478 kJ/828 kcal

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Paradicsomos halfilé
[/caption]

Paradicsomos halfilé

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg cukkini, 50 dkg sügér/keszeg, 2 paradicsom, 1 csokor petrezselyem, 2 tojás, 15 dkg liszt, 2 dl tej, olaj, 2 citrom

Előkészítés:

Reszelje le, majd sózza be a cukkinit. Filézze ki a megtisztított halat, és vágja nagyobb darabokra. A paradicsomot vágja gerezdekre, és kicsit sózza meg. Aprítsa fel a petrezselymet.

Elkészítés:

1. Sóval, borssal és két evőkanál petrezselyemmel verje fel a tojásokat. Fokozatosan adagolva keverje bele a lisztet, a tejet, majd egy evőkanál olajat. Fóliával lefedve tegye fél órára a hűtőbe.
2. Mártsa a paradicsomokat a masszába (maradjon a cukkinihez és a halhoz). Olajban süsse ki a zöldséget és tartsa melegen. Keverje a cukkinit a maradék tésztamassza felébe, és tegye a hűtőszekrénybe. Harminc perc múlva kanállal szaggassa forró olajba, és süsse ki.
3. Forgassa a maradék masszába a halakat, és olajban ezt is süsse ki. Citromgerezdekkel tálalja.
Munka: kb. 25 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 2310 kJ/550 kcal

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva