Inyencségek

2008.08.15. 06:09

A tíz legegészségesebb étel a világon

Német kutatók összeállították az emberi szervezet számára legegészségesebb ételek top 10-es listáját.

R. V.

1. Alma: erősíti az immun- és a keringési rendszert, csökkenti az Alzheimer-kór esélyét. Lassítja a rákos sejtek szaporodását, gyulladáscsökkentő.
2. Hal: szívbarát. Hetente háromszori vagy naponta 30 gramm hal mellett felére csökken a szívinfarktus veszélye.
3. Fokhagyma: megfázásra remek. Rendszeres fogyasztása csökkenti a gyomor és egyéb emésztőrendszeri szervek rákos megbetegedéseit, tisztítja az érrendszert.
4. Eper: sok C-vitamin, vas – immunerősítő.
5. Sárgarépa: béta-karotinja segít semlegesíteni a szabad gyököket, így elkerülhető a bőrrák. A bőr szépségét is segít megőrizni. A bétakarotin zsírban oldódik, tehát a répasalátához kell egy kis olaj vagy tejföl.

6. Paprika: a csípős chilipaprika segít a fogyókúrában, mert serkenti a gyomorsavtermelést. A gyomorban és a belekben sem hagyja elszaporodni a baktériumokat. Az édespaprikának nagy a C-vitamin-tartalma. Már kis mennyiségben lassítja a rák fejlődését, megvédi a szív- és érrendszert.
7. Banán: egy banán fedezi a szervezet napi magnéziumszükségletének hatodát.
8. Zöld tea: segít a memória frissen tartásában, általa megelőzhető a prosztatarák, zsírégető hatású.
9. Szója: magas a lecitin- és a B-vitamin-tartalma, amely élénkíti az agyműködést, erősíti az idegrendszert. Fontos fehérjeforrás, helyettesítheti az állati fehérjéket.
10. Tej: gazdag fehérjetartalmú, sok benne a kalcium, könnyen emészthető zsírt és tejcukrot tartalmaz. Idegrendszer-erősítő, segít megelőzni a csontritkulást, erősíti az izmokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva