Inyencségek

2008.08.22. 06:22

Húsételek barackkal bolondítva

Hús gyümölccsel? Ma már nemcsak a gourmant-oknak, hanem a hagyományosan étkezőknek is természetes a baromfi, sőt, a véres hús is barackkal.

Rados Virág

A barackos hús pikánsan ízletes, és egészséges is. Főleg, ha készítése közben a szakács nyersen szintén bekap belőle pár szemet. Az őszibarack az izmok és a csontok jótevője. Emeli a férfi és női hormon szintjét a vérben, ráadásul kitűnő antioxidáns. Tartalmaz szelént, ami rákellenes anyag, tehát hormon-kiegyensúlyozó szerepe van. Az őszibarack evészet nem más, mint a vér és a test tisztítása. A bőrt is szépíti, és segít a légzőszerv nyálkahártyáit egészségesen tartani. Ajánlatos arcpakolásnak. Tisztít a kisugárzásos szennyeződéstől, így komputerhasználóknak különösen javallott.

Kajszibarack? Kerek erő puha bőrrel. Semmilyen más gyümölcs nem tartalmaz ennyi karotinoidot, ásványi és ballasztanyagot. Nagy Sándor hozta Kínából Európába. E gyümölcs a meleget kedveli, tápanyagtartalma nagymértékben függ a napsütéstől.

Hogy mi mindenre jó? Védőrendszerként szolgál, megköti a szervezetben lévő szabad gyököket. Csökkenti a vérnyomást, szabályozza a bőr folyadékháztartását, segíti a sebgyógyulást. Fontos szerepe van a vörös vérsejtek képzésében, segít az érelmeszesedés megelőzésében. Nem szem elől tévesztendő a gyümölcsök cukortartalma sem. A nektarin (kopasz barack) édesebb az őszibaracknál, a fehér nektarin a sárgánál. A fehér őszibarackban több cukor van, mint sárga társában.

 

Csípős barackos szűzpecsenye

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Csípős barackos szűzpecsenye
[/caption]

Hozzávalók 4 adaghoz:
60 dkg szűzpecsenye, sültekhez való fűszerkeverék, olaj a sütéshez
A mártáshoz: 60 dkg őszibarack, 10 dkg cukor, 2 ek. méz, 1 citrom, 1 tk. reszelt gyömbér, 2–3 pici hegyes erős paprika, 1 csipet őrölt fahéj, só
A körethez: 15 dkg cukkíni, 20 dkg rizsből párolt rizs, 4 dkg sós, zúzott mogyoró

Elkészítés:
1. A húst mossa meg, szeletelje fel és fűszerezze. A mártáshoz a héjától tisztítsa meg, magozza ki, majd vágja cikkekre a barackokat. A felét tegye edénybe, öntsön rá 2–3 dl vizet, és fűszerezze gyömbérrel, fahéjjal, erős paprikával, tegye bele a cukrot, mézet és sót. Kíméletesen főzze 25–30 percig, ha nagyon sűrűsödne, kevés vizet öntsön hozzá.
2. Amikor elkészült, turmixolja össze, s tegye vissza az edénybe. Adja a szószhoz a maradék barackot, reszelje bele a citrom héját, és a levét is csavarja bele, 3–4 percig forralja, és elkészült.
3. Forró olajon süsse meg a hússzeleteket, ügyelve, hogy szaftosak maradjanak. A serpenyőben süsse meg a megmosott, szeletelt, sózott cukkínit is. Keverje össze a kész párolt rizst és a zúzott mogyorót, majd tálalja az ételt. A rizs tetejére tegye a húsokat, mellé a sült cukkínit és a mártást.
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 50 perc
1 adag: 678 kcal

 

Barackos gyömbéres csirkecombok

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Barackos csirkecombok
[/caption]

Hozzávalók 4 adaghoz:
80 dkg csirke alsócomb, 2 ek. méz, 1 kk. reszelt gyömbér, só, durvabors, 1 dl olaj, csirke fűszerkeverék, 40 dkg sárgabarack (nektarin), 4 szál újhagyma

Elkészítés:
1. A csirkecombokat tisztítsa meg, mossa meg. Az olaj felét keverje össze a gyömbérrel, a durvára őrölt borssal, a mézzel, és kenje a húsokra. Letakarva tegye hűtőbe 1 napra. Felhasználás előtt a húst szórja be a fűszerkeverékkel.
2. A maradék olajat melegítse fel, és a csirkecombokat nagyon lassan, ha kell, felénél letakarva süsse meg. A barackokat mossa meg, felezze és távolítsa el a magokat. Vágja fél karikákra a tisztított újhagymákat.
3. Amikor a hús megsült, szórja rá a hagymát, pár percig párolja, majd a barackot is adja hozzá. Pici vizet öntsön alá, és 2–3 perc múlva tálalja. Köretnek rizst vagy kevert vadrizst adhat. 
Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő: 60 perc
1 adag: 541 kcal (köret nélkül)

 

Füstölt sonka barackkal és sajttal töltve

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Füstölt sonka barackkal és sajttal töltve
[/caption]

Hozzávalók 4 adaghoz:
50 dkg füstölt pulykasonka, 15 dkg sárgabarack, 15 dkg nektarin, 15 dkg szeletelt sajt, 2 ek. olaj
A körethez: tetszőleges saláta, ízlés szerinti öntettel

Elkészítés:
1. A sonkát szeletelje fel, és a felmelegített olajon süsse meg. A sárgabarackokat felezze, távolítsa el a magokat. A nektarinokat is magozza ki, és a gyümölcsöt 4 vagy 6 fele vágja.
2. Minden szelet sült sonkára tegyen a barackokból, majd sajttal borítsa be. 200 C-fokosra előmelegített sütőbe tegye, és addig süsse, amíg a sajt szép piros nem lesz.
3. A tetszőlegesen elkészített salátára tálalja. Melegen és hidegen is fogyasztható.
Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 35 perc
1 adag: 385 kcal (köret nélkül)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva