Inyencségek

2008.09.12. 16:31

Borászok elfoglalták a budai várat

Mindenki felfedezheti kedvenc borát vasárnapig a budai várban. Ott zajlik ugyanis a XVII. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál.

Hegedűs V. Rita

Ahogy László Ágnestől, a Borfesztivál sajtófőnökétől megtudtuk: az idei fesztiválon tizenöt ország kétszázhúsz borászata vesz részt. „Nehéz kiemelni bárkit is ilyen széles kínálatból, de azt gondolom, hogy a látogatóknak mindenképp érdemes lesz felkeresni a kisharsányi Vylyan Pincészetet, akik az idén szakmai körök jelölése és szavazatai alapján az Év Pincészete címet nyerték el. Ezenkívül a kiállítók között megtalálják az érdeklődők  a Frittman Borászatot, amit azért ajánlok a látogatók figyelmébe, mert Frittman János az Év Borásza rangos kitüntetést nyerte el.”

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Mindenki felfedezheti kedvenc borát a vasárnapig a Budai Várban.
[/caption]

A rendezvény a borkóstolás mellett számos kulturális programmal is szolgál, így aki szombaton 13 órakor fellátogat a Budai Várba, az láthatja a Szentháromság térről induló szüreti felvonulást. Ez egy ötszáz fős népviseletbe öltözött néptáncos csoportból és a borrendek tagjaiból áll és a hagyományőrzők menete kíséri a Keleti teraszon található nagyszínpadig, ahol 15 órától egymást váltják az ország legnépszerűbb néptáncegyüttesei.  „A színes forgataggal szőlő- és bortermelő eleink előtt is tisztelgünk, hiszen bő száz esztendeje a Vár-hegyen és környékén még virágzott az ország egyik elsőrendű, többszörösen megújított borvidékének szőlő- és borkultúrája.” –tette hozzá László Ágnes.

A gasztronómiai paletta is színes kínálatot biztosít az éhes látogatók számára. A vásárra kilátogatók megkóstolhatják többek között a zalai cicegét, a kukoricaprószát, de lesz még csevapcsicsa és pleskavica is az étlapon. Akik érdekességre vágynak, megízlelhetik a haltöpörtyűt, és persze nem múlhat el a fesztivál a népszerű kenyérlángos, a Töki Pompos nélkül.

A budapesti eseményekkel párhuzamosan Szentendrén a Skanzenben megrendezik a Borfesztivál társrendezvényét, a Szüreti Sokadalmat. „Szentendrére elsősorban a gyerekes családoknak érdemes kilátogatni, ugyanis ott a gyerekek - és a vállalkozó kedvű felnőttek - madárijesztőt készíthetnek vagy a szőlőpréselés munkafolyamatát próbálhatják ki; csömöszölhetnek, préselhetnek, majd megízlelhetik a saját készítésű mustot.”

Az idei Borfesztivált Miklósa Erika és az Óbudai Danubia Zenekar közreműködésével létrejövő gálakoncert zárja szeptember 19-én a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Az eseménysorozathoz kapcsolódik Hapák József fotókiállítása is A bor színe alatt címmel, amely szeptember 10-30. között tekinthető meg a Magyar Nemzeti Galériában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva