Inyencségek

2008.09.20. 14:00

Konyhában, tűzhely mellett készülnek az olimpiára

Ízverseny A magyar nemzeti válogatottnak a norvégokkal, a svédekkel és az ázsiai szakácsokkal kell megküzdeni a legjobb helyekért

Fábos Erika

A Magyar Nemzeti Szakács és Cukrász válogatott Dunaharasztiban tartotta utolsó tréningjét a hétvégén, ahol az Erfurtban megrendezésre kerülő szakácsolimpia menüjét készítették el. Ez már a negyedik olyan edzés volt, ahol csak a melegkonyhára "gyúrtak" a konyhában. A gyakorlásra szükség is van. Erfurtban ugyanis minden nemzeti válogatottnak öt órája lesz arra, hogy négyfogásos menüjét, október 21-én, 110 adagban elkészítse.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A magyar nemzeti válogatottnak a norvégokkal, a svédekkel és az ázsiai szakácsokkal kell megküzdeni a legjobb helyekért
[/caption]

– Minden válogatottnak egy hideg és egy melegkonyhás ételsort kell elkészíteni és bemutatni – mondta Kovács Sándor, a magyar nemzeti szakács és cukrász válogatott csapatfőnöke. – Erre öt óra áll rendelkezésre és a zsűri nemcsak az ízek és a látvány alapján dönt. Miközben a csapatok dolgoznak, ők szemléznek: értékelik a tisztaságot, figyelik, hogyan alkalmazzák a konyhai technológiákat és szemlézik az alapanyagokat is. Száztíz főre, négy fogást elkészíteni, ráadásul úgy, hogy mindennek tökéletesnek kell lennie, nem könnyű feladat. Nem túlzás, az is számít, mennyi idő alatt pucoljuk meg a sárgarépát.
Szakácsok számára először, 1900-ban szerveztek olimpiát Frankfurtban.

Az akkori szövetségi elnök, Carl Matthäus Banzer ötlete volt, hogy a sport olimpiák évében a szakácsok is mérjék össze tudásukat. Legutóbb, 2004-ben, 40 ország 1200 résztvevője versenyzett.

– A verseny menühöz, a tradicionális magyar konyha alapanyagait használtuk fel és olyan recepteket kreáltunk, hogy az a mostani divatnak megfeleljen, vagyis látványos fogásokat, kisebb adagokban, sokféle zöldégből és húsból – mondta Varga Károly, többszörös világ- és olimpiai bajnoki érmes, Venesz-díjas mesterszakács. – A magyar szakácsok kreativitásukkal mindig kitűntek a nemzetközi mezőnyből, az utóbbi évek legnagyobb esélyesei pedig az északi országok. A svéd és a norvég szakácsok a világ élvonalához tartoznak most, ahogy a távol-keleti országok is egyre jobb eredményeket érnek el.

Olimpiai menüsor

Leves:
Erőleves gazdagon

Előételek:
Konfitált balatoni fogas haltepertővel, kapros tök-duettel.
Enyhén füstölt kecsegederék retekhálóban posírozva, tormás pezsgőmártással spárgaszőnyegen aszalt paradicsommal és bio salátacsokor zöldcitromos rákvinaigrette-tel.

Főételek:
Báránygerinc filé rókagombával, ürüsonkás fűszerkéregbe göngyölve, bárányredukcióval, sárgaborsó tortával, fényezett bébizöldségekkel.
Káposztás báránycomb terrine, mirigyes-vesés-brinzás krokettel és meleg sült céklakocsonyával.

Desszert:
Jégbor desszert ambrózianektárral, körtés-krémtúrós sütemény rozéhabbal, virágmézes szőlőparfait-tal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva