Inyencségek

2008.09.05. 06:30

Muszáj mindig főtt ételt enni?

Valóban muszáj főtt ételt enni? Pető István, a Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke szerint az ősember csak nyerset evett, mégis megvolt. Vannak viszont ételek, amelyek főzés vagy sütés, esetleg párolás nélkül ehetetlenek, sőt károsak.

R. V.

A disznó húsában tanyázó borsóka (a horgasfejű galandféreg petéje) nem szívesen látott „vendég” az emberi szervezetben. Hő hatására ez az élősködő elpusztul.

A sütést-főzést az is indokolja, hogy egy csomó ételnek így jön ki az íze, azaz gasztronómiai élvezeti értéke ezúton érvényesül. Ráadásul nekünk embereknek nincs két gyomrunk, mint a szárnyasoknak, amelyeket egy zúzógyomor és egy emésztésre szolgáló is segíti. Így a gabonaféléket nem kaphatjuk be nyersen, azok csak főzve ehetők.

„Igaz viszont, hogy a friss zöldséget, gyümölcsöt be kell illeszteni a táplálkozásba. Napi fél kiló belőlük az egészséges étkezés alapja” – mondja Kisa Judit dietetikus.

Mondják, a hőkezelés kioldja az értékes tápanyagokat. Ám ha az elkészítés kíméletes, esetleg gőzpárolás, akkor ez nem történik meg.
A hús kirántásakor például bő olaj helyett érdemes kis folyékony vajjal vagy olajjal permetezni az alapanyagot, és a sütőben roppanóra sütni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva