2008.09.05. 06:30
Muszáj mindig főtt ételt enni?
Valóban muszáj főtt ételt enni? Pető István, a Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke szerint az ősember csak nyerset evett, mégis megvolt. Vannak viszont ételek, amelyek főzés vagy sütés, esetleg párolás nélkül ehetetlenek, sőt károsak.
A disznó húsában tanyázó borsóka (a horgasfejű galandféreg petéje) nem szívesen látott „vendég” az emberi szervezetben. Hő hatására ez az élősködő elpusztul.
A sütést-főzést az is indokolja, hogy egy csomó ételnek így jön ki az íze, azaz gasztronómiai élvezeti értéke ezúton érvényesül. Ráadásul nekünk embereknek nincs két gyomrunk, mint a szárnyasoknak, amelyeket egy zúzógyomor és egy emésztésre szolgáló is segíti. Így a gabonaféléket nem kaphatjuk be nyersen, azok csak főzve ehetők.
„Igaz viszont, hogy a friss zöldséget, gyümölcsöt be kell illeszteni a táplálkozásba. Napi fél kiló belőlük az egészséges étkezés alapja” – mondja Kisa Judit dietetikus.
Mondják, a hőkezelés kioldja az értékes tápanyagokat. Ám ha az elkészítés kíméletes, esetleg gőzpárolás, akkor ez nem történik meg.
A hús kirántásakor például bő olaj helyett érdemes kis folyékony vajjal vagy olajjal permetezni az alapanyagot, és a sütőben roppanóra sütni.