2008.09.26. 06:10
Terítési kalauz vacsorameghíváshoz
A hűvös őszi estékkel eljön a vacsorameghívások ideje. A teríték maga már megadhatja az egész vendéglátás alaphangját.
Első szabály: nem szabad összetéveszteni a fogalmakat. Terítésről és nem edénykiállításról van szó. Utóbbi hivalkodásnak is hathat. A tányérok között legalább 60–80 centiméter maradjon! Hozzájuk képest kell elhelyezni a székeket. Az asztal lábához nem tanácsos senkit ültetni, mert az kényelmetlen. Nem ajánlatos az asztalra sok vagy magas virágot rakni, mert az elválasztja, takarja az asztaltársaság tagjait.
A terítőből legfeljebb húsz centiméter lógjon le az asztal széléről! Ünnepi alkalomra fehér dukál, máskor hangulatosabb a színes vagy mintás abrosz. A szalvéta helye összehajtva a tányér jobb oldalán van. Ha papírból készült, akkor színe és mintája harmonizáljon a térítőével!
Az edények felrakása a lapos tányérral kezdődik. Ezután jön a levesestányér. A kés a tányér jobb oldalára való élével a tányér felé fordítva. A villa helye az ellenkező oldalon van, s hegyével felfelé néz. A kanalat vagy a kés mellé vagy a tányér elé kell tenni, mellé pedig a kiskanalat. A savanyúságos vagy kompótos tányér a nagytányértól balra foglal helyet, jobbra állnak a poharak. Só-, paprika- és borstartó lehetőleg több is legyen az asztalon.