Inyencségek

2008.09.12. 05:17

Valóban károsak az ízfokozók?

Az ember benyom egy különösen finom fánkot az utcán, és nem is gondol rá, mit nyelt le vele együtt. Lehetséges, hogy egy nagy adag ízfokozót.

R. V.

Az ízfokozók azok az anyagok, amelyek erősítik az élelmiszerek meglévő zamatát, elnyomják az ízbeli hibákat, és állandósítják az ízt. Növelhetik az élvezeti értéket, de túlevésre is ingerelhetnek. Ezen adalékanyagok főleg olyan termékek eladhatóságát segítik, amelyek az ízüket, aromájukat kedvezőtlenül befolyásoló, rossz nyersanyagból vagy technológiával készültek. Mivel az aromákat a könnyebb kezelhetőség kedvéért általában oldószerekkel és hordozóanyagokkal vegyítik, így azok még számos egyéb anyagot is juttatnak az élelmiszerekbe.

Érdemes figyelni az E számokat. A leggyakoribb ízfokozók az E620 glutaminsav, az E621 nátrium-glutamát, az E622 kálium-glutamát, az E623 kálcium-diglutamát, az E624 ammónium-glutamát és az E625 magnézium-diglutamát. Ezek válthatnak ki a rájuk érzékeny embereknél halántéktáji nyomást, hát- és fejfájást. Patkánykísérleteknél megfigyelték, hogy szaporodási zavarokat, és az utódoknál tanulási nehézségeket okoznak. Étvágynövelő hatásuk elhízáshoz vezet. A glutamátot általában szójából nyerik, és húskészítményekhez adagolják. Nyaki fájdalmat, gyengeséget, szapora szívdobogást is okozhat.

R. V. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva