2008.10.03. 07:38
A borsfajták sokoldalú, csípős aromája
A bors örökzöld kúszónövény, amit elsősorban Indiában, Srí Lankán és Indonéziában termelnek. Csonthéjas bogyótermését különböző érettségi stádiumokban szedik le attól függően, milyen borsot akarnak készíteni.
A fekete bors a zölden szüretelt termésből készül, amit a begyűjtés után napon szárítanak. Ennek hatására megfeketedik és megkeményedik. Az édességeken kívül szinte mindenhez használható.
A fehér bors héját lehántolják, ezért enyhébb ízű a fűszer. Salátákat, világos színű mártásokat, halakat ízesítenek vele.
A zöld bors a cserje éretlenül leszedett termése, amit a begyűjtés után rögtön tartósítanak sós vagy ecetes vízben, esetleg különleges eljárással fagyasztva szárítanak meg. Aromás, sokoldalúan felhasználható fűszer. Vadételek, birka- és marhahúsok kiváló ízesítője. Elmaradhatatlan steakfűszer. Édességek és gyümölcssaláta is ízesíthető vele.
A rózsabors a borscserje érett termése.
A fehér borsot világos, a feketét sötét ételekhez kell használni. Ha a recept egész borsot ír elő, jobb a szemeket fűszerzacskóba vagy teatojásba tenni, mert kellemetlen ráharapni az egész borsra.