Inyencségek

2008.10.16. 16:42

A pikáns, fanyar aromájú, sokoldalú bazsalikom

Finom dísz-, fűszer- és gyógynövény a bazsalikom, más néven királyfű vagy német bors.

R. V.

Az őrölt bazsalikom eredetileg Dél-Ázsiából, Perzsiából és Afrikából került hazánkba, amely hamar kedvelt fűszernövény lett. Íze frissen sokkal intenzívebb, ezért érdemes néhány hajtást lefagyasztva is tárolni. Kevés só-ecet-olívaolaj keverékben eltéve kiváló salátaöntet is válhat belőle.

A bazsalikom alkalmas levesek, főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek ízesítéséhez. Főzéskor az ételekhez mindig csak az utolsó percekben kell hozzáadni. Sült húsok készítésekor vagy a pácba, vagy a végén az étel szaftjába érdemes szórni. Íze a legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül.

Érdemes mentával, és fűszerköménnyel is párosítani, de kiválóan passzol a friss paradicsomhoz és a majonézhez is. Fenséges fűszervajat készíthet hagyományos teavaj, némi só, fokhagyma és friss bazsalikom felhasználásával. Az aprított fűszereket keverje össze a puha vajjal, majd tegye vissza a hűtőbe ismét megszilárdulni. Pirítósra, sült húsokhoz is nagyon finom.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva