Inyencségek

2008.10.24. 06:34

Bizarr adalékanyagok mindenütt

Tudja ön, hogy mitől piros az energiaital, és hogy mi az az illatos ámbra, amit parfümök készítéséhez használnak? Ha minderről fogalma sincs, jól gondolja meg, hogy elolvassa-e ezt a cikket! Adalékanyagokról őszintén – csak erős idegzetűeknek!

Dián Tamás

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Nem terem annyi eper a világon, amennyi eperízű termék készül az élelmiszeriparban. FOTÓ: AS
[/caption]Egy doboz energiaital mindenkit feldob, de sokan biztos inkább a levertséget választanák, ha tudnák, hogy a főként fiatalok körében oly népszerű innivaló minek köszönheti szép, piros színét. Az E120 jelű kárminvörös festékanyagot ugyanis bíbortetűből állítják elő. A nősténytetveket megszárítják, kiforralják belőlük a kárminsavat, majd némi timsó és borkő hozzáadásával máris kész a széles körben népszerű bíborvörös ételfesték. Az energiaitalokon kívül megtalálható még a gyümölcsitalokban, a jégkrémekben, joghurtokban, édességekben, szemceruzákban és rúzsokban. Egyes embereknél allergiás reakciókat is kiválthat, a vegetáriánusok pedig az állati eredet miatt kerülik. Vagy mostantól már nem csak ők?

Azok sem alhatnak nyugodtan, akik szeretik a kék, illetve zöld színű fagylaltokat, illetve a borsókonzervet. Ezekben ugyanis szinte kivétel nélkül szerepel az E133 jelű ételfesték, ami valójában kőszénkátrány. A samponok és bizonyos szappanok is gyakran ennek köszönhetik zöldes árnyalatukat.

Az ízek előállítása szintén rejt néhány sötét élelmiszeripari titkot. Ugye már ön is elgondolkodott azon, hogy vajon hol terem annyi eper, amennyi a világ összes gyümölcsjoghurtjához elegendő? Nos, jó ha tudja, hogy az eperízt valójában egy ausztrál fafajta fűrészporából nyerik főzéssel, valamint alkohol és pár titkos összetevő hozzáadásával. Ha picit változtatnak a recepten, a keverékből akár málna-, kakaó-, csokoládé- vagy vaníliaaroma válhat. A citromíz eredete sem mindig kötődik citrusfélékhez: ezt az aromát egy penészgomba váladékából nyerik laboratóriumi körülmények között.

S hogy mit tegyen az, akinek ezek után nem marad gusztusa bevásárolni? Nos, vagy termelje meg a napi betevőt a saját kiskertjében, vagy kövesse az Indul a bakterház című regényből Bendegúz tanácsát, aki azt mondta: „Hunyjuk be a szemünket bakter úr, aztán úgy falatozzunk!”

Illatok a bálna gyomrából?

No, persze, nem csak a szemünk csalhat meg minket, hanem az orrunk is elvezethet néhány gusztustalan adalékanyaghoz. Itt van például az ámbra. A neve ismerős, ha máshonnét nem, hát az ámbráscet elnevezésből. Ami nem véletlen. Az ámbra az óceánok vizében úszkál, s évszázadok óta használják parfümök készítéséhez, mivel nagyon kellemes illata van. Ez a tulajdonsága azért is meglepő, mert a kis gumócskák valójában bálnahányás-darabkák. A sós tenger és a napfény hatására alakul ki, s grammjáért 20 dollárt is megadnak. „Jó hír”, hogy a bálnavadászat miatt egyre kevesebb van belőle, ezért már csak ritkán használják kozmetikumok előállításához.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva