Inyencségek

2008.10.10. 06:15

Férfierőt adó bárányhús

A hagyományos kínai orvoslás szerint a bárányhús igazi afrodiziákum: visszaadja a nők és a férfiak szexuális erejét. Az viszont bizonyos, hogy a sovány hús jót tesz az egész szervezetnek.

Rados Virág

Bárányhúst legtöbben szinte csak húsvétkor fogyasztanak. Pedig a zsenge, fiatal bárány íze vetekszik a borjúéval vagy a fehér szárnyasokéval. Sőt, lényegesen aromásabb, ízesebb, karakteresebb.

Nemcsak ízletes, de nagyon egészséges is. A bárányhús egyike azon ételeknek, amelyek igen sokféleképpen hatnak a szervezetünkre. Magas a fehérjetartalma, ugyanakkor a benne található zsírszövet mennyisége elhanyagolható. Ez a kimondottan sovány, könnyen emészthető hús igen magas élvezeti értéke miatt is kiválóan alkalmas kímélő és fogyókúrás étkezésre.

A leglátványosabb hatást állítólag az erotika terén nyújtja: javítja a szexuális aktivitást és kitartóképességet – vallja a hagyományos kínai gyógyászat. Állítják: a bárányhús jó hatással van a nők szexualitására és a fogantatásra is. A kínaiak több ezer éve fedezték fel ezt. Az orvosok mindenesetre azt mondják: a mértékletes báránydiéta sok férfinak visszaadta az életkedvét. Ezért tanácsos olyan férfiaknak fogyasztani a bárányt, akik erekciós zavarokkal küzdenek. Hitelt érdemlő-e vagy sem a fenti megfigyelés, annyi bizonyos, hogy a bárányhús segíti a lép és a vese működését. Ezt az ételt sem szabad azonban túlzásba vinni, mert mérgezés léphet fel.

[caption id="" align="alignright" width="250"] Báránycomb pékné módra. FOTÓ: AS
[/caption] Báránycomb pékné módra
Hozzávalók 4 személyre: 1 báránycomb, 1 kg burgonya, 2 nagy fej hagyma, 1 dl olaj
Előkészítés: a báránycombot mossa meg, szárítsa le, majd sóval, borssal dörzsölje be. A burgonyát tisztítsa meg, mossa meg, és vastagabb karikára vágja. A hagymát tisztítsa meg, és szintén vastagabb karikára szelje.
Elkészítés: 1. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) melegítse elő. Az előkészített báránycombot tegye tűzálló tálba vagy tepsibe. Az olaj felét serpenyőben forrósítsa fel, öntse rá a báránycombra, és alufóliával takarja le. A sütőben kb. 1 óra alatt párolja félpuhára. 2. Közben a maradék olajban kissé süsse elő a burgonyával összekevert hagymát. 3. Amikor a húsról leveszi a fóliát, tegye mellé a hagymás burgonyát, szórja meg sóval, borssal, tegye vissza a sütőbe, és kb. 1 óra alatt süsse szép pirosra. Ízlés szerint salátával, savanyúsággal tálalja.

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra 30 perc múlva
1 adag: 2730 kJ/650 kcal

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Zöldséges ragu. FOTÓ: AS
[/caption] Zöldséges ragu
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg kicsontozott báránylapocka, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 15 dkg gomba, 4 közepes burgonya, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 1 ek. liszt, 25 dkg mélyhűtött zöldborsó, 2 dl száraz fehérbor, 1 ek. paradicsompüré, 1 babérlevél, csipet kakukkfű, 1 szál zellerzöld, 1 csokor petrezselyem
Előkészítés: a húst mossa meg, törölje szárazra, és vágja nagyobb darabokra. A répát, a petrezselymet, a gombát, a burgonyát, a hagymát, a fokhagymát tisztítsa meg és mossa meg. A répaféléket aprítsa nem túl vékony csíkokra, a gombát szeletelje fel, a burgonyát hagyja egyben.
A hagymát, fokhagymát vágja apróra. A zellerzöldet, a petrezselymet mossa meg, és kötözze össze.
Elkészítés: 1. Mélyebb serpenyőben forrósítsa fel a vajat, tegye bele a húst, és minden oldalát pirítsa meg. Dobja rá az apróra vágott hagymát, kicsit pirítsa együtt, majd szórja meg a liszttel, és keverje össze. Eressze fel fehérborral, adja hozzá a paradicsompürét, sózza és borsozza. Tegye bele az összekötözött zellert, petrezselymet, a babérlevelet, a kakukkfüvet, és lefedve párolja félpuhára (kb. 40 perc). 2. Amikor a hús félig megpuhult, adja hozzá a zöldségeket, keverje össze, és párolja készre (kb. 30 perc). Közben a burgonyát sós vízben főzze meg. 3. Tálalás előtt távolítsa el a fűszercsomót és a babérlevelet. A bárányragut forrón, a főtt burgonyával kínálja.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 30 perc múlva
1 adag: 2461 kJ/585 kcal

[caption id="" align="alignright" width="250"] Töltött lapocka. FOTÓ: AS
[/caption] Töltött lapocka
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg kicsontozott báránylapocka, 30 dkg gomba, 1 kis fej hagyma, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 tojás, 1 dl tejszín, 15 dkg darált hús, 5 dkg vaj, 1 kk. tárkony, 1 babérlevél, 1 kk. kakukkfű
Előkészítés: a kicsontozott lapockát mossa meg, törölje szárazra, és laposra verje ki. A gombát tisztítsa meg, vágja apróra. A hagymát tisztítsa meg, és karikázza fel. A répát és a zöldséget tisztítsa meg, mossa meg, és szintén vágja karikára.
Elkészítés: 1. A darált húst a tojással, a tejszínnel jól keverje ki. A gombát 1 ek. vajban pirítsa meg, hűtse le, keverje össze a darált hússal, a tárkonnyal, és sóval, borssal ízesítse. 2. A húst terítse ki, kenje meg a töltelékkel, göngyölje össze, kötözze össze, sózza és borsozza. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) melegítse elő. A maradék vajat tűzálló tálban olvassza fel, tegye bele a hagymát, a répát, a zöldséget, a kakukkfüvet és a babérlevelet. Helyezze rá a töltött húst, és a sütőben, gyakori locsolás mellett, kb. 1 óra alatt süsse puhára. 3. Ha megsült, vegye ki a húst, a zöldségeket, és a visszamaradt levet kissé forralja be. Szeletelve, a zöldségkörettel és a szósszal tálalja.

Munka: kb. 35 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 2310 kJ/550 kcal

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva