Inyencségek

2008.10.16. 16:39

Lekvárnak és befőttnek az igazi

Nyersen enni nem jó, finoman elkészítve viszont páratlan csemege a birsalma.

Fábos Erika

Magas C vitamin tartalma miatt egészséges, ráadásul még nagyon finom is. A birsalma a gyümölcsök közül a legtöbb C vitamint és P vitamint tartalmazza. Magas még ásványi só tartalma, és almasavat, csersavat is tartalmaz. Termésének főzete vagy szirupja torokgyulladás, hasmenés gyógyítására alkalmas. Egy kevés citromhéjjal, cukorral és fahéjjal könnyen befőttet készíthet belőle. Ezt langyosan és hidegen egyaránt fogyaszthatja. Nemcsak magában, vagy édességként, hanem sült- és vadhúsokhoz köretnek is.

Ha mégis inkább nyersen enné, nemesített változatát, a birskörtét válassza. Ez nagyobb, sárgább és puhább is. Ha birsalmát vásárol, mindig hibátlan és érett darabokat vegyen, mert a gyümölcs igen érzékeny és könnyen kis ütéstől és nyomódástól is megromolhat.

A legnépszerűbb amit készítenek belőle, a birsalmasajt. Ehhez a szép érett birsalmákat negyedekbe kell vágni, magházát eldobni, majd héjával együtt forró vízben puhára főzni. Amikor elkészült, szitán törje át. Egy kiló birshez, 80 dkg cukrot számítson. Az áttört gyümölcsöt addig főzze, amíg kavarás közben a lábas alját láthatja. Öntse hozzá a cukrot és erős lángon, állandóan kavargatva 10-15 percig főzze. Kiöntéskor szórhat közé vékonyra vágott, hámozott mandulát vagy tisztított diót.

Birsalma krémleves

Mossa meg alaposan a 3 birsalmát, majd héjával együtt reszelje bele egy fazékba. Ízesítse 8-10 kanál cukorral, fahéjrúddal, szegfűszeggel, csipetnyi sóval, citromlével és vaníliával. Öntsön rá annyi vizet, hogy bőven ellepje. Főzze legalább 20 percen keresztül. Két kanál keményítőt keverjen el pár evőkanál hideg vízzel, majd sűrítse be vele a levest. Dúsítsa két deci tejszínnel, majd jól forralja ki. Vegye ki belőle a fahéjrudat és a vanília babot, majd botmixerrel pürésítse, és utána finomlyukú szitán passzírozza át. Hidegen és melegen is tálalhatja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva