Inyencségek

2008.11.28. 06:41

Jól teszi, ha csípi az erőset

A hideg tél során gyakrabban szerepelnek az asztalon melegítő és serkentő hatású, csípős ételek. Pedig nemcsak ilyenkor érdemes fogyasztani ezeket: nem elég, hogy finomak még jókedvre is derítenek.

Fábos Erika

Ha csípős akkor mexikói konyha – gondolhatnánk. Pedig a magyar konyha is nagyon szereti, vagyis korábban nagyon szerette az erős paprikát és a csípős fűszerezést. Ma már ez nem annyira divat, pedig ilyenkor télen kifejezetten előnyös lenne a csípős fűszerek használata.

A leginkább „felforrósító” anyag a chiliben található capsaicin, amelynek hatására nemcsak melege lehet annak aki eszik, de az étkezést követően meglepően sok kalória is elég. Hasonló hatása van a feketeborsnak és a gyömbérnek. A csípős ételek ugyanis serkentik az anyagcserét. Ráadásul a jóllakottság érzését is erősítik. Kanadai kutatók felfedezték, hogy a csípős előételek után, a további fogásoknál mintegy 200 kalóriával kevesebb fogy, tehát az erős íz étvágycsökkentőnek tekinthető. Persze akinek érzékeny a gyomra, mértékkel egye, de ne hagyja ki a konyhájából. Azt ugyanis szintén több helyen bebizonyították, hogy csípős paprikákban és a chiliben is kedélyjavító vegyületek és antioxidánsok vannak. Tehát, aki erőset eszik, az jobb kedvű és egészségesebb lesz.

 

Csípős gombás marhatokány

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Csípős gombás marhatokány - FOTÓ: KISKEGYED KONYHÁJA
[/caption]Hozzávalók 4 adaghoz: 50 dkg marhacomb, 1 fej hagyma, 0,5 dl olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 ek. paradicsompüré, 20 dkg gomba, 1 paradicsom, 1 tv-paprika, 1 hegyes erős paprika, 2 csipet őrölt kömény, őrölt feketebors, só

Elkészítés:
1. A megmosott, leszárított húst vágja ceruza-vastagságú csíkokra. A finomra vágott hagymát futassa meg olajon tegye rá a húst, és ameddig levet nem enged, kevergesse. Tegye bele a fűszereket, párolja fedő alatt, amikor szükséges, pótolja a vizet. 2. Amikor már majdnem puha, s csak kevés lé van alatta, keverje bele a paradicsompürét és pirítsa le. Tegyen hozzá kevés vizet, párolja tíz percig aztán adja hozzá a zöldségeket, s főzze 5–10 percig.
3. Galuskával kifőtt tésztával, vagy főtt krumplival tálalja.

Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 80 perc
1 adag: 823 kcal


Pácolt chilis pulykamáj szilvával

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Pácolt chilis pulykamáj szilvával - FOTÓ: KISKEGYED KONYHÁJA
[/caption]Hozzávalók 4 adaghoz: 60 dkg pulykamáj, 3 gerezd fokhagyma, 1 kk. oregáno, 1 dl olívaolaj, 30 dkg vastagra szeletelt húsos szalonna, 20 dkg szilva, 1 ek. méz, 1 chili paprika, só, durvabors.

Elkészítés:
1. A májat tisztítsa meg és mossa meg. A szilvákat magozza ki és pépesítse, majd keverje el az olaj felével, a durvaborssal, a tisztított reszelt fokhagymával. Forgassa bele a májakat. Letakarva néhány órára tegye a hűtőbe.
2. Sütés előtt a pácot itassa le a májakról, sózza, és olajozott lapon, vagy alutálcán a vastagra szeletelt szalonnával együtt süsse meg.
3. Serpenyőben melegítsen  mézet, és tegye rá a maradék szilvát, az összevágott, magozott erős paprikát. Forralja össze, majd tálalja. A tányérra tegyen sült szalonnát, rá a májakat, és a tetejére a szilvaragut. Köretnek burgonya pürét, vagy krokettet kínáljon.

Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 40 perc
1 adag: 572 kcal


Narancsos almás csirkecomb

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Narancsos almás csirkecomb - FOTÓ: KISKEGYED KONYHÁJA
[/caption]Hozzávalók 4 adaghoz: 60 dkg csirkecomb, 1 dl olívaolaj, 2 ek. ketchup, 1 tk. szójaszósz, 1 ek. méz, erőspaprika-krém, só
A gyümölcs raguhoz: 30 dkg alma, 2 narancs, 20 dkg narancslekvár, 4 szál újhagyma, só, reszelt gyömbér, 2 kis chilipaprika

Elkészítés:
1. A lebőrözött, megmosott combokat vágja ketté. Keverjen össze olajat, ketchupot, szójaszószt, mézet, erőspaprika-krémet, s ebbe forgassa meg a húsokat. Hűtőben letakarva pihentesse két napig. Felhasználás előtt sózza, majd tegye tepsibe, öntsön alá pici vizet és 160–180 fokon süsse 45–60 percig pirosra.
2. A raguhoz kevés vajon süsse át az alma gerezdeket. Tegye a serpenyőbe a hagymát, majd a lekvárt, a gyömbért, pici sót, az egyik narancs reszelt héját és kinyomott levét, a chilit, és egy deciliter vizet. Főzze tíz percig. Tegye bele a megpucolt narancsgerezdeket és a sült almát.
3. Frissen tálalja. Köretként rizst adhat hozzá.

Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő: 60 perc
1 adag: 265 kcal

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva