Inyencségek

2008.11.21. 06:15

Lélekmelegítő, forró italok hideg téli estékre

Megázva, átfagyva, fáradtan haza esni a nap végén: borzasztó dolog. A legjobb ilyenkor elkortyolni egy forró teát. A téli italok tárháza, persze, jóval szélesebb. Íme néhány melegítő finomság!

Árvay N. Tivadar

[caption id="" align="alignright" width="235"] Az igazi a valódi kakaóból főzött csokiital, amit juharsziruppal, fahéjjal, esetleg chilivel érdemes ízesíteni. FOTÓ: KALLUS GYÖRGY
[/caption]Mindegy, hogy alkohollal vagy anélkül, gyümölccsel vagy tojással szereti, a forró italok tárháza igen széles. Az egyszerű teaféléktől a forró csokin át a forralt borig tucatnyi lehetőségből válogathatnak az ínyencek. A melegítőnek szánt finomságokat kínálhatja vendégeinek, szeretteinek vagy kortyolgathatja a hideg estéken a televízió előtt ülve.

Az alkoholmentes felmelegedésben a legkönnyebben elkészíthető társ a tea. Esténként a gyümölcsös – fekete tea nélküli – változatok ajánlottak, mert ezeknek nincs serkentő hatásuk. Az ízesítéshez nem feltétlenül kell citromot és cukrot használni, hiszen a gyümölcsteák önmagukban is finomak. Aki mégis az erős aromák híve, tehet a forró italba narancskarikát, vaníliadarabot, fahéjat, s édesítheti mézzel vagy barnacukorral.

Forralt bor

Hozzávalók: fél üveg vörösbor, fél liter szőlőlé, 3 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, cukor, narancs.

Elkészítés: Forralja fel a bort a szőlőlével! Adja hozzá a fűszereket, majd a narancshéj felét! Hagyja kicsit állni, hogy az ízek összeérjenek, majd ízlés szerint édesítse mézzel vagy cukorral! Végül a narancslével bolondítsa!

A hűvös esték gyorsan elkészíthető melegítője lehet a forró almalé is. A százszázalékos gyümölcslevet elég felforralni – tűzön, nem mikróban – fahéjjal és vaníliával, s citromlével ízesítve már fogyasztható is. Kicsit macerás, de szintén kedvelt ital a forró csokoládé. A porból készített változat gyorsan megvan, de az igazi a valódi kakaóból főzött csokiital, amit juharsziruppal, fahéjjal, esetleg chilivel érdemes ízesíteni. Illik hozzá a tört mandula vagy a mogyoró is. Tálaláskor tejszínhab és csokireszelék kerüljön a tetejére!

Ha a hangulat fokozása is cél, alkoholos ital kerüljön az asztalra! Az erősebbek közé tartozik a grog, ami rummal vagy konyakkal készül. Alapja a megcukrozott forró víz vagy fekete tea, ebbe kerül az alkohol, s kevés tejszín. Tojássárgájával bolondítva még különlegesebb. Szintén kedvelt csemege a forralt bor, amihez az édes vörösek a legjobbak. Az ízesítéshez cukorra, fahéjra, szegfűszegre és citromkarikákra lesz szükség. Szőlőlével, frissen facsart narancs levével még finomabb, és kevésbé száll a fejbe.

Tojásgrog

Hozzávalók: 4 tojássárgája, 3 evőkanál cukor, 1/4 l rum.

Elkészítés: Keverje el alaposan a tojássárgáját és a cukrot egy tálban! Akkor jó, ha a cukor már nem karcolódik. Főzzön föl fél liter vizet a rummal! Keverje bele óvatosan a tojássárgája masszáját! Tűzálló poharakba töltve azonnal kínálja!

<!-- Lélekmelegítő, forró italok hideg téli estékre LAZÍTÁS Tea, forró csokoládé és tojásgrog: a felengedésben a legjobb társak Megázva, átfagyva, fáradtan haza esni a nap végén: borzasztó dolog. A legjobb ilyenkor elkortyolni egy forró teát. A téli italok tárháza, persze, jóval szélesebb. Íme néhány melegítő finomság! Árvay N. Tivadar Tojásgrog Hozzávalók: 4 tojássárgája, 3 evőkanál cukor, 1/4 l rum.

Elkészítés: Keverje el alaposan a tojássárgáját és a cukrot egy tálban! Akkor jó, ha a cukor már nem karcolódik. Főzzön föl fél liter vizet a rummal! Keverje bele óvatosan a tojássárgája masszáját! Tűzálló poharakba töltve azonnal kínálja!

Forralt bor Hozzávalók: fél üveg vörösbor, fél liter szőlőlé, 3 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, cukor, narancs.

Elkészítés: Forralja fel a bort a szőlőlével! Adja hozzá a fűszereket, majd a narancshéj felét! Hagyja kicsit állni, hogy az ízek összeérjenek, majd ízlés szerint édesítse mézzel vagy cukorral! Végül a narancslével bolondítsa! Az igazi a valódi kakaóból főzött csokiital, amit juharsziruppal, fahéjjal, esetleg chilivel érdemes ízesíteni. FOTÓ: KALLUS GYÖRGY forró csoki -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva