Inyencségek

2008.11.14. 06:15

Ne csak ízletes, szép is legyen az étel!

Az éttermek sajátossága, hogy a fogásokat ravasz módon, különleges formákban rendezik a tányérra. Az esztétikai megfontolás mellett ennek gazdaságossági oka is lehet: a látványosan felhalmozott falatokból a kevesebb is soknak tűnik.

Árvay

Otthon, persze, ritka, hogy valaki spórolni akar az adagokkal, de a fogásokat ettől függetlenül fel lehet dobni néhány apró trükkel. A formázáshoz ráadásul nem kellenek különleges eszközök, és túl sok szakértelem sem. Íme néhány az egyszerű, de látványos megoldások közül!

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Szépen tálalt krumplipüré. FOTÓ: AS
[/caption]Evőkanállal alakítva
A krumplipürét, illetve a pépesített köreteket (sárgarépa- vagy parajpürét) lehet jólfésültté tenni ilyen módon. Az evőkanalat előbb mártsa forró olajba, ezután a még meleg kanállal adagolja a tányérra a köretet kisebb halmokba rendezve! Még látványosabb, ha a köretet legyezőszerűen rendezi el. A kiszaggatott adagokat rendezze szorosan egymás mellé úgy, hogy a tetején megmaradjon a kanál íve!

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] A dombocskákat díszíthetjük, például, friss petrezselyemmel. FOTÓ: AS
[/caption]Teáscsészébe töltve
Rizs és rizottó formázására használhatók a különböző méretű teáscsészék. A forró vízbe mártott és felmelegített csészét tömködje tele a köretnek vagy desszertnek szánt étellel, majd rövid pihentetés után borítsa óvatosan a tányérra! Az így elkészített dombocskákat díszítheti friss petrezselyemmel, megszórhatja fűszerekkel, vagy édesség esetén leöntheti csokoládésziruppal, meghintheti csokireszelékkel.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Kézzel formálandó a krokett. FOTÓ: AS
[/caption]Nedves kézzel gyúrva
A serpenyős húsokat – fasírtot, roládot – nedves kézzel alakíthatja tetszőleges formára. Ha tepsiben szeretné elkészíteni a húst, ne vízbe, hanem felvert tojásba mártsa a tenyerét! Sütés közben a tojás megkeményedik, és egyben tartja a húst, ami így nem reped meg. Hasonló módon készíthet burgonyakrokettet, de a krumplihurkácskákat lisztes kézzel alakítsa ki!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva