Inyencségek

2008.11.21. 06:00

Padlizsánt a pirítósra!

Egy kisebb padlizsán, hagyma, majonéz, só, bors és néhány szelet kenyér – ennyi kell egy gyorsan elkészíthető, könnyű vacsorához.

P. A.

A fényes héjú, lilás színű zöldség kevésbé ismert hazánkban. Elsősorban a mediterrán konyha alapanyaga a paprika és a paradicsom mellett. Magyarországon a török hódoltság idején jelent meg, a törökparadicsom-elnevezés is ebből a korból fakad. Erdélyben vineta, a székelyeknél pedig vinete néven ismerik a belőle készített krémet, amely jól ízesítve finom, amellett egészséges is.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Magyarországon a török hódoltság idején jelent meg.
[/caption]Gazdagon tartalmaz ballasztanyagokat, folsavat, de tele van vitaminokkal és más ásványi anyagokkal is. Diétázóknak is jó választás, hiszen alacsony a sótartalma, és száz grammja csupán 25 kalóriát rejt. A zöldség szezonja kora tavasztól késő őszig tart, de a piacokon egész évben megvásárolható. Két személynek egy közepes darab elég, amit 200–300 forintért lehet megvásárolni.

Íme a recept: a padlizsánt sütőlapon vagy rácson, alacsony hőmérsékleten, héjával együtt süsse meg! A régiek ugyan azt tartják, hogy a legjobb igazi parázson elkészítve, mert így lehet élvezni a kissé füstös ízt is, de a kerti partikra egy darabig most várni kell. Marad tehát a konyha. Sütés után hagyja kissé kihűlni a zöldséget! Ezután távolítsa el a padlizsán héját, a húsát pedig nyomkodja meg kissé, hogy kicsöpögjön a leve!. Végül a zöldség húsát fa- vagy műanyag – de semmiképp sem fém- – késsel aprítsa fel, vagy műanyag krumplinyomón törje át! Keverje össze a reszelt vöröshagymával és a majonézzel, majd a masszát ízlés szerint sózza, borsozza! Egy kis citromlevet is csepegtethet hozzá, sőt felaprított paradicsommal is gazdagíthatja. A krémet friss pirítósra kenve fogyassza!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva