Inyencségek

2008.12.11. 17:13

Dió és mák a boldogságért

Fontosabb, hogy a karácsonyi süti sajátkezűleg készül a családnak, mint az, hogy mennyire tökéletes. A mestercukrász tanácsa mégis az: olyat süssön, amit már legalább egyszer kipróbált.

Szerző: Fábos Erika, Fotók: Kallus György

Minden családban vannak hagyományos ünnepi fogások. A receptek generációkon át öröklődnek. Szép gesztus, ha a megszokott ízeket nem hagyja elveszni a család, de érdemes új hagyományokat is teremteni.

„Amit karácsonykor eszünk, az a hagyomány szerint a következő évi bőség és egészség elnyerését szolgálja – mondja Birkás Gábor mestercukrász. –  Az ünnepek alatt kínált édességek közül a mákos elűzte a gonoszt, az elfogyasztójának pedig jó házasságot jelentett. Diósat a termékenységért sütöttek és jövendöltek is belőle. Az alma pedig a család összetartozását jelképezte. Az édességek közül régen az ünnepi kuglóf és a gyümölcskenyér tartozott hozzá a karácsonyhoz. A bejglit a 14. század óta készítik a Szilézia vidékén, ahonnan származik. A német beugen, meghajlít, szóból kapta a nevét. Hazánkban viszont csak a 19. században terjedt el.”

Zserbós bejgli

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Zserbós bejgli
[/caption]

Hozzávalók 6 rúd:

1 kg liszt, 40 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 3 dkg élesztő, 1 dkg só, 2 tojássárgája, 2 dl tej
A töltelékhez: 75 dkg dió, 20 dkg morzsa, 45 dkg cukor, 10 dkg méz, 15 dkg mazsola, 3 dl víz, citromhéj, fahéj ízlés szerint, baracklekvár
Elkészítés
1. A hozzávalókból dagasszon tésztát, pihentesse fél órát.
2. A töltelékhez forralja fel a vizet, tegyen bele cukrot, mézet, citromhéjat és a fahéjat, majd ezzel forrázza le a diót, a morzsát és a mazsolát.
3. A tésztát nyújtsa ki, majd ossza el rajta a tölteléket. A massza tetejére kenjen baracklekvárt. Pihentesse a tésztát húsz percig meleg helyen.
4. Tegye 220 fokra előmelegített sütőbe, amikor megkapta a színét, vegye vissza a sütőt 180 fokra és süsse még fél óráig.

Mester tipp: Úgy lesz szép márványos a bejgli, ha előbb lekeni tojássárgájával, hagyja megszáradni, aztán keni rá a tojásfehérjét.

Gyümölcsös stollen

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Gyümölcsös stollen
[/caption]

Hozzávalók 6 személyre:

50 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 10 dkg durvára őrölt mandula, kevés só, 4 dkg élesztő, egy citrom és egy narancs reszelt héja, fél kávéskanál fahéj, szegfűszeg, szerecsendió és vanília, 20 dkg vaj, 2 dl tej, 1 tojás, 15 dkg mazsola, 15 dkg apróra szelt kandírozott vagy aszalt gyümölcs
Elkészítés:
1. Melegítse elő a sütőt 170 fokra. Vajazzon ki egy tepsit.
2. Egy nagy tálban keverje össze a száraz részeket és a fűszereket
3. Futtassa fel az élesztőt.
4. Dolgozza össze a vajat a száraz alkotókkal, amíg morzsás állagú nem lesz, tegye hozzá a tejet és a tojást, majd az élesztőt.
5. Jól dolgozza össze. A dagasztás végén adja hozzá a mazsolát és a gyümölcsöket. Pihentesse fél órát.
6. Tegye a stollent a kivajazott tepsibe és kelessze 45 percig. Lassú tűznél 160–170 fokon süsse 70–80 percig, vagy míg a fogpiszkáló középről tisztán jön ki.

Mester tipp: Amikor megsült, kenje be vajjal és még melegen forgassa porcukorba, úgy gyönyörű fehér lesz.

Körtés-túrós süti

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Körtés-túrós süti
[/caption]

Hozzávalók 6 személyre:

A tésztához: 15 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, citromhéj, vanília, só
A krémhez: 1 kg túró, 45 dkg vaj, 40 dkg porcukor, vanília, citromhéj, 3 körte, fél liter vörösbor, fahéj, méz, szegfűszeg

1. A körtéket pucolja meg. A vörösborhoz adja hozzá a fűszereket és a mézet. Forralja fel, majd főzze benne puhára a körtéket, s hagyja kihűlni.
2.. A tésztához valót dolgozza össze, tegye egy órára hűtőbe. Nyújtsa ki, süsse meg és kenje meg baracklekvárral.
3. Törje át szitán a túrót, majd keverje hozzá a vajat, a cukrot, a citromhéjat és a vaníliát. A krém harmadát kenje a kihűlt linzertésztára, majd nyomkodja bele a főtt körte szeleteket.
4. Tegye rá a többi túrót és tegye hűtőbe. Akár egy nappal az ünnep előtt is elkészítheti.

Mester tipp: Szebb lesz, ha miután a körtéket a túróba nyomkodta, hűtőben pihenteti a sütit és csak aztán teszi a tetejére a többi túrót.

<!-- Dió és mák a boldogságért Fontosabb, hogy a karácsonyi süti sajátkezűleg készül a családnak, mint az, hogy mennyire tökéletes. A mestercukrász tanácsa mégis az: olyat süssön, amit már legalább egyszer kipróbált. Szerző: Fábos Erika, Fotók: Kallus György Zserbós bejgli Körtés-túrós süti Gyümölcsös stollen [caption id="" align="aligncenter" width="460"] Körtés-túrós süti
[/caption] -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva