Inyencségek

2008.12.05. 06:35

Egy kártyaparti örök emléke

Tízórainak és uzsonnának indult, ma már azonban akár egy főétkezésre, ebédre vagy vacsorára is megteszi a szendvics.

Fábos Erika

A szendvics férfi találmány és a legismertebb legenda szerint a kártya miatt született. Vagyis azért, mert az angol John Montagu, Sandwich negyedik grófja azért készítette el az első szendvicset, hogy ne kelljen félbehagynia egy kártyapartit sem. Egyrészt nem szerette volna megszakítani a játékot, másrészt olyan ételt akart, amit fél kézzel is el tud fogyasztani, és nem kell hozzá evőeszköz. Arra kérte ezért a szakácsát, hogy két kenyérszelet közé pakoljon húst és zöldségeket.
Ez valamikor az 1700-as évek közepén történt. A szendvics azóta világhódító útjára indult. Népszerű is, mert elkészítése nem igényel jelentős időt, sem konyhai tudományt. Reggelire, vacsorára vagy meleg változata akár ebédre is kitűnő. Igaz nem olcsó. A jó szendvics titka ugyanis, hogy sok jó alapanyagból készül.


Májpástétomos szendvics

[caption id="" align="alignleft" width="465"] FOTÓ: KALLUS GYÖRGY
[/caption]Hozzávalók:
Fél kg máj (kacsa, vagy csirke), 1 dl tejszín, 10 dkg füstölt szalonna, 2 szál kakukkfű, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 szál majoranna, 10 dkg vaj, pici pirospaprika, só, kenyérszeletek
A díszítéshez:
durvára őrölt színesbors, lilahagyma karikák

1.A májat tisztítsa meg és darabolja fel.
2. A szalonnát pirítsa meg.
3. A vöröshagymát aprítsa fel, majd a szalonna zsírján futtassa meg. Tegye hozzá a maját és forgassa át, szórja rá a paprikát.
4. Tegye hozzá az apróra vágott zöldfűszereket és a borsot és öntse rá a tejszínt.
5. Fedő alatt főzze készre a májat, aztán süsse zsírjára, hogy csak egy pici szaftja maradjon.
6. Várja meg amíg langyos lesz és keverje hozzá a vajat elektromos habverővel.
7. Kenje a kenyerekre és díszítse.

Tipp: Vegetáriánusok tojásos változatát készíthetik. Hagyja el a szalonnát, máj helyett főtt tojást használjon, zöldfűszernek petrezselymet és ízesítse még egy kiskanál mustárral és majonézzel.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy szendvics: 1741 KJ/417 Kcal


Körtés-rokfortos melegszendvics

[caption id="" align="alignleft" width="465"] FOTÓ: kALLUS GYÖRGY
[/caption]Hozzávalók: 30 dkg főtt sonka, 5 dkg vaj, 2 körte, egy kis darab bármilyen kékpenészes sajt, kenyérszeltek

1. A megmosott körtéket vágja ketté, magozza ki, majd hosszában vékonyan szeletelje fel.
2. A kenyérszeleteket vajazza meg és tegye előmelegített sütőbe, melegítse át.
3. Tegye rá a sonkaszeleteket, a körtét és morzsolja rá a sajtot.
4. Tegye vissza a sütőbe, amíg a sajt picit megolvad.

Tipp: Jégsalátából és pirított dióból készíthet hozzá egy egyszerű salátát. Szelhet bele körtét is. Egy kevés oliva- vagy dióolaj és gyümölcsecet keverékével locsolja meg.

Elkészítési idő: 30 perc
Egy szendvics: 1346 KJ/322 Kcal


Croque-madame

[caption id="" align="alignleft" width="465"] FOTÓ: KALLUS GYÖRGY
[/caption]Hozzávalók: 4 szelet sajt, kevés vaj, 8 szelet főtt sonka, 8 vékony szelet kenyér, 4 tojás

1. A kenyereket egyik oldalukon vajazza meg, majd a vajas felével tegye serpenyőbe és süsse picit át.
2. Tegye a kenyerekre a sonkákat és a sajtot, majd borítsa le a másik kenyérszelettel. A kenyerek pirított oldala legyen kívül és süsse tovább pár percig, mindkét oldalát.
3. Tegye előmelegített sütőbe a szendvicseket, közben süsse meg a tükörtojásokat.
4. A tojásokat tegye a szendvicsek tetejére, szórja meg egy kevés színesborssal és azonnal tálalja.

Ez a francia bisztrók egyik legkedveltebb szendvicse. Télen készítik bacon szalonnával is és kevés savanyúkáposztával és fűszeres sajt- vagy majonézmártással is fel szokták dobni.

Elkészítési idő: 20 perc
Egy szendvics: 2304 KJ/551 Kcal

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva