Inyencségek

2009.01.16. 06:10

Csinos kellékek a kulturált kortyolgatáshoz

A szép és praktikus edényeket már az ókori Rómában is nagy becsben tartották. Aki ma betéved egy üvegáruboltba vagy kristályüzletbe, könnyen zavarba jöhet a formák széles kínálatától. A választáshoz segítséget nyújt a hagyományok ismerete, így a vendégek előtt nem kell szégyenkezni, hiszen a felszolgált italok a megfelelő poharakba kerülnek.

R. V.

A magasabb, illetve a hosszabb szárú poharakba gyümölcslé, limonádé, ásványvíz illik. A söröspoharak mindig szélesek, öblösek és hatalmasak, hogy az ital tetején a habkorona szabadon gyöngyözhessen. A legnagyobb választék a borospoharakból van. A nagyobb, hasas edények a vörösborok illatának és bukéjának előcsalogatására szolgálnak. Fehérborokat kisebb pohárban, alacsonyabb hőmérsékleten szokás kínálni. A rosék és rizlingek szelíd zamata úgy bomlik ki igazán, ha a bor szélesen áramolhat, ezért ezeket ideális esetben kifelé hajló peremű kelyhekben kínálják. A pezsgőspoharak karcsúak, elegánsak, szájuk összeszűkül, hogy az italból ne illanjon el a szénsav.

A főétkezéshez való terítéskor ügyelni kell rá, hogy a poharak azonos készletből származzanak, de legalábbis formai rokonság legyen köztük. Ha az egyik metszett vagy csiszolt, akkor a másik ne legyen sima, fújt üveg.

Néhány pohárfajta

Flute: talpas, magas, keskeny. A hosszúkás kehelyben hosszú ideig gyöngyözik a szénsav. Főleg pezsgőkhöz használatos.

Brandys: öblös, vékony falú, szűkülő szájú. Tenyérben melengetve jobban kiteljesedik a konyakfélék aromája.

Likőrös: általában talpas, legfeljebb középmagas, de a kehely formája lehet hordó-, flőte- vagy tulipánalakú is. Röviditalokhoz való.

Grappás: a kehely alul kiöblösödik, és egy szűkebb hengerben folytatódik. Pálinkák vagy likőrök kínálhatók benne.

Snapszos: talp nélküli, alacsony, kicsi az űrtartalma. A „férfias” röviditalok kínálója

Koktélos: talpas, magas, vékony falú, széles kelyhe van, jég nélküli koktélokhoz ideális.

Brandys: öblös, vékony falú, szűkülő szájú. Tenyérben melengetve jobban kiteljesedik a konyakfélék aromája.

Likőrös: általában talpas, legfeljebb középmagas, de a kehely formája lehet hordó-, flőte- vagy tulipánalakú is. Röviditalokhoz való.

Grappás: a kehely alul kiöblösödik, és egy szűkebb hengerben folytatódik. Pálinkák vagy likőrök kínálhatók benne.

Snapszos: talp nélküli, alacsony, kicsi az űrtartalma. A „férfias” röviditalok kínálója

Koktélos: talpas, magas, vékony falú, széles kelyhe van, jég nélküli koktélokhoz ideális. borospohár -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva