2009.01.16. 06:10
Csinos kellékek a kulturált kortyolgatáshoz
A szép és praktikus edényeket már az ókori Rómában is nagy becsben tartották. Aki ma betéved egy üvegáruboltba vagy kristályüzletbe, könnyen zavarba jöhet a formák széles kínálatától. A választáshoz segítséget nyújt a hagyományok ismerete, így a vendégek előtt nem kell szégyenkezni, hiszen a felszolgált italok a megfelelő poharakba kerülnek.
A magasabb, illetve a hosszabb szárú poharakba gyümölcslé, limonádé, ásványvíz illik. A söröspoharak mindig szélesek, öblösek és hatalmasak, hogy az ital tetején a habkorona szabadon gyöngyözhessen. A legnagyobb választék a borospoharakból van. A nagyobb, hasas edények a vörösborok illatának és bukéjának előcsalogatására szolgálnak. Fehérborokat kisebb pohárban, alacsonyabb hőmérsékleten szokás kínálni. A rosék és rizlingek szelíd zamata úgy bomlik ki igazán, ha a bor szélesen áramolhat, ezért ezeket ideális esetben kifelé hajló peremű kelyhekben kínálják. A pezsgőspoharak karcsúak, elegánsak, szájuk összeszűkül, hogy az italból ne illanjon el a szénsav.
A főétkezéshez való terítéskor ügyelni kell rá, hogy a poharak azonos készletből származzanak, de legalábbis formai rokonság legyen köztük. Ha az egyik metszett vagy csiszolt, akkor a másik ne legyen sima, fújt üveg.
Néhány pohárfajta
Flute: talpas, magas, keskeny. A hosszúkás kehelyben hosszú ideig gyöngyözik a szénsav. Főleg pezsgőkhöz használatos.Brandys: öblös, vékony falú, szűkülő szájú. Tenyérben melengetve jobban kiteljesedik a konyakfélék aromája.
Likőrös: általában talpas, legfeljebb középmagas, de a kehely formája lehet hordó-, flőte- vagy tulipánalakú is. Röviditalokhoz való.
Grappás: a kehely alul kiöblösödik, és egy szűkebb hengerben folytatódik. Pálinkák vagy likőrök kínálhatók benne.
Snapszos: talp nélküli, alacsony, kicsi az űrtartalma. A „férfias” röviditalok kínálója
Koktélos: talpas, magas, vékony falú, széles kelyhe van, jég nélküli koktélokhoz ideális.
Brandys: öblös, vékony falú, szűkülő szájú. Tenyérben melengetve jobban kiteljesedik a konyakfélék aromája.
Likőrös: általában talpas, legfeljebb középmagas, de a kehely formája lehet hordó-, flőte- vagy tulipánalakú is. Röviditalokhoz való.
Grappás: a kehely alul kiöblösödik, és egy szűkebb hengerben folytatódik. Pálinkák vagy likőrök kínálhatók benne.
Snapszos: talp nélküli, alacsony, kicsi az űrtartalma. A „férfias” röviditalok kínálója
Koktélos: talpas, magas, vékony falú, széles kelyhe van, jég nélküli koktélokhoz ideális. borospohár -->