Inyencségek

2009.01.29. 16:06

Süssön kekszet – biztos a siker!

Aki tapasztalatlan a cukrásztudományban, az is bátran belevághat a keksz- és linzersütésbe. Biztosan kedvet kap a folytatáshoz is. Egy kis fantázia, és egy receptből ezerfélét süthet.

Fábos Erika

Kekszet sütni roppant könnyű: csupán liszt, vaj, cukor és tojás kell hozzá, és az apró süti szinte elronthatatlan. A szépsége nemcsak az egyszerűségben rejlik, hanem abban, hogy egy receptből akár ezerféle süti lehet. A hozzávalók ugyanis kiegészíthetők, s végül senki nem mondja meg, hogy minden ugyanúgy kezdődött. Fahéj, gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg, kakaó, citromhéj, kókuszreszelék, dió, mogyoró, mazsola és aszalt gyümölcsök segítségével fantasztikus kekszeket készíthet.

Legjobb tökéletesíteni egy alap keveréket, s kipróbálni, hogy milyen arányban lehet keverni a hozzávalókat a legjobb ízekhez. Elég édes, elég ropogós vagy elég puha – ahogy a legjobban szereti a család. Ha bevált, jöhet a módosítás az alkalomnak megfelelően.

A húsvéti kekszek tésztájához például adjon csokidarabokat vagy citromhéjat. Szaggasson nyuszi, tojás, kiscsibe formákat. A gyerekzsúr kekszeknél szaggassa ki a kicsik kedvenc figuráit. Valentin napi sütiknél az alapkeksz legyen illatos. Adjon hozzá vanília és mandula kivonatot, vagy rumot, Amorettót, aszalt áfonyát vagy rumos meggyet. A kekszeket kisütheti szív alakúra.

Az egészséges kekszekbe fehér liszt helyett használjon teljeskiőrlésű zabpehely lisztet, zabkorpát, és barnacukrot.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Mézes kocka
[/caption]Hozzávalók: 4 db tojás, 25 dkg méz, 50 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőpor, 40 dkg darált dió, 5 dkg kandírozott narancshéj, 5 dkg kandírozott citromhéj, 1 teáskanál mézes fűszerkeverék, csipetnyi só
A kenéshez: 1 tojássárgája, 60 db szép dió a kockák tetejére

Elkészítés: 1. Keverje ki a tojásokat a mézzel, majd tegye bele a többi nyersanyagot, és gyúrja össze tésztává. A kész alapot tegye hűtőbe és pihentesse letakarva két órát át.
2. Amikor letelt az idő, vegye ki és nyújtsa egy centiméter vastagságúra a tésztát. Ezután vágja fel 5x5 centiméteres kockára. Minden darab tetejét kenje le tojássárgájával, és tegyen rá diószemeket.
3. Helyezze a kockákat tepsire és tegye 180 fokra előmelegített sütőbe. Süsse 15 percen át. Ha kihűlt, rakja jól záródó dobozba. Akár egy hónapig is fogyaszthatja.
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő, nem számítva a pihentetést: 45 perc
Mennyiség: 60 db
1 darab: 117 kcal

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Csokoládés puszedli
[/caption]Hozzávalók: 15 dkg liszt, 2 dkg kakaópor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 10 dkg reszelt csokoládé, 10 dkg vaj, 10 dkg méz, 1 db tojás, csipetnyi őrölt gyömbér, csipetnyi őrölt fahéj

Elkészítés: 1. Keverje ki a vajat a tojással, majd adja hozzá a többi nyersanyagot, és dolgozza össze alaposan egy fakanállal.
2. Egy teáskanál segítségével halmozzon egy sütőpapírral kibélelt tepsibe 25 kisebb halmocskát. Előmelegített, 200 Celsius fokos sütőben, süsse 10–12 percig, majd hűtse ki és dobozolja be a puszedliket.
3. Sütés után egy nappal tálalhatja. Frissen kisütve ugyanis még kicsit kemény. Ha reszel bele kevés narancshéjat, a karácsonyi hangulatot idézheti föl. Ha csokiba mártja még finomabb lesz. A puszedlik dobozban bármeddig elállnak.
Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 40 perc
Mennyiség: 25 db
1 darab: 90 kcal

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Kókuszos kosárka
[/caption]Hozzávalók: 10 dkg cukor, 20 dkg vaj, 30 dkg liszt, csipetnyi só, 3 db tojássárgája, 1 evőkanál rum, 1 csomag vaníliás cukor
A krémhez: 3 db tojás fehérje, 20 dkg porcukor, 15 dkg kókusz reszelék

Elkészítés: 1. Morzsolja bele a vajat a lisztbe. Adja hozzá a sót, a tojások sárgáját, a rumot, a cukrot, és gyúrja félkemény tésztává. Hűtőben, letakarva, pihentesse egy órán át.
2. Amikor eltelt az idő, vegye ki a hűtőből, és készítsen belőle apró tésztagolyókat, amelyeket nyomkodjon bele 30–35 kosárkaformába. Süsse 10 percen át 180 Celsius fokosra előmelegített sütőben. Ha kész, hűtse le, és szedje ki óvatosan a formákból a kosárkákat.
3. A kókuszos habot elkészítheti, amíg a kosárkák sülnek. A tojásfehérjéket verje kemény habbá, keverje bele a cukrot és a kókuszreszeléket. A masszát tegye bele a kosárkákba, és 160 Celsius fokon süsse újabb 15–20 percig. A sütőből kivéve hűtse ki, azonnal fogyaszthatja.
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő, nem számítva a pihentetést: 60 perc
Mennyiség: 30-35 db
1 darab: 143 kcal

<!-- Süssön kekszet – biztos a siker! Aki tapasztalatlan a cukrásztudományban, az is bátran belevághat a keksz- és linzersütésbe. Biztosan kedvet kap a folytatáshoz is. Egy kis fantázia, és egy receptből ezerfélét süthet. Fábos Erika Mézes kocka Mézes kocka Csokoládés puszedli Kókuszos kosárka -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva