Inyencségek

2009.01.29. 16:02

Téli ételek toplistája

A jó ennivaló felmelegít, tápanyagdús, de nem hizlal, viszont természetes immunvédelem

Rados V.

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Télvíz idején még fontosabb, hogy sok zöldséget, gyümölcsöt együnk.
[/caption]Az ajánlott téli ételek különösen gazdagok hasznos tápanyagban, mégis kevés kalóriát tartalmaznak. Rendszeres fogyasztásukkal számos betegség megelőzhető. Könnyebb megúszni velük a meghűlést, az influenzát, sőt, a közelgő tavaszi fáradtságot.

A zöldségfélékből érdemes spárgát (akár konzervben) és brokkolit lakmározni. Ugyancsak jó a sárgarépa, elsősorban karotintartalma okán. A háziasszonyok ne feledkezzenek meg a spenótról, kelkáposztáról, burgonyáról sem. Jellegzetes téli gyümölcsök az alma, a banán, a citrusfélék, a kivi. A banánnak van a legmagasabb kalóriatartalma, úgyhogy ezt csak módjával szabad enni. A narancs, grapefruit viszont vitamindús és kalóriaszegény. A zöldféléket rosttartalmuk miatt is kötelező fogyasztani. Segítik az emésztést, és magas vitamintartalmuk véd a betegségektől.

A hagyma minden változata egészséges: lehet vörös-, fok-, póré- vagy mogyoróhagyma. Napi egy gerezd fokhagymával mindenki sokat tesz egészségéért. Magas vérnyomásúaknak különösen ajánlott.

A tonhal, lazac akár frissen, akár konzervben magas fehérjetartalmával tűnik ki. Omega-3 zsírsavjuk úgy hasznosul a szervezetben, hogy nem növeli a zsírszöveteket. Fogyasszon hetente néhány szelet halat!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva