Inyencségek

2009.01.23. 06:45

Töltött ételek unaloműzésnek

Ha unja a megszokott menüsort, vagy sajnálja a hűtőben ragadt finom maradékokat, érdemes töltött ételekkel próbálkozni. Ezeknél csak a fantáziánk szab határt.

Europress-összeállítás

A karácsony idején fogyasztott töltött ételek – mint a töltött tojáskrém vagy a begjli – a következő év bő termését, termékenységét hivatottak biztosítani. Ám kár lenne, ha a töltelékről csak a káposztalevélbe csomagolt rizses darálthús jutna eszünkbe. Enyhe túlzással ugyanis minden lehet töltelék, a hűtőben ragadt maradékok (sonkák, raguk, leveshús vagy -zöldség, főtt tojás, sajt) szinte hívogatnak ilyen ételek elkészítésére.

A receptnek így leginkább a fantáziánk szab határt, hiszen ízben hozzáillő alapanyagokat bátran kombinálhatunk. Sőt, ha a tölteléknek üreget készítünk, például burgonya, vagy más zöldség esetében, akár ezt a „kaparékot” is belekeverhetjük a masszába. Éppen ezért azt is elfelejthetjük, hogy a töltött ételek mind túl nehezek: egy paprika vagy más zöldség nem csak könnyebbé teszi a tölteléket, de íze is különleges lesz. Az arányokra azonban nem árt ügyelni: ha túl hígnak találjuk a tölteléket, ne bízzuk a véletlenre, inkább sűrítsük sütés-főzés előtt.


TOJÁSSAL TÖLTÖTT BAGETT SALÁTÁVAL

Hozzávalók: 1 kis bagett, 8 főtt tojás, 10 dkg vaj, 2 evőkanál mustár, 1 evőkanál gorombára vágott petrezselyem, 1 evőkanál gorombára vágott snidling, 5 dkg színes paprika, só, őrölt fehérbors
A salátához: tetszőleges saláta és zöldségek, 1 dl olívaolaj, 1 evőkanál szardellapaszta, 1 teáskanál mustár, 1 citrom leve

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] TOJÁSSAL TÖLTÖTT BAGETT SALÁTÁVAL - FOTÓ: KISKEGYED KONYHÁJA
[/caption]

A megtisztított tojásokat gépben összeaprítjuk, nagyon finomra. Habosra kikeverjük a vajat, majd beletesszük a mustárt, sót, borsot és összekeverjük. A kész krémet elkeverjük a finomra aprított tojással, snidlinggel, petrezselyemmel és az apróra összevágott paprikával. Félbe vágjuk a bagettet, és kés segítségével kikaparjuk a belsejét. A kenyérbél helyére betöltjük a tojáskrémet, ha van habzsákunk, azzal egyszerűbb. A kész kenyereket félretesszük, amíg elkészítjük a salátát. A tetszőleges salátákat, zöldségeket megmossuk, lecsepegtetjük, összevágjuk vagy tépkedjük. Elkeverjük az olajat a szardellapasztával, mustárral, citromlével. Adunk hozzá 2 evőkanál vizet, és a salátákat beleforgatjuk. Tálaláskor a tányérra tesszünk a salátából, és mellé helyezzük a felszeletelt töltött bagettet.

Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 45 perc
Mennyiség: 4 adag
1 adag: 882 kcal


HAGYMÁS BABBAL TÖLTÖTT DAGADÓ

Hozzávalók nyolc személyre: 1 dagadó (60-70 dkg), 30 dkg darált sertéshús, 1 tojás, 20 dkg főtt tarkabab (lehet mélyhűtött is, az hamarabb elkészül), 2 fej hagyma, 0,5 dl olaj, 1 cső piros színű paprika, só, erős paprikakrém ízlés szerint, 1 kávéskanál őrölt rozmaring, sülthús fűszerkeverék ízlés szerint. A körethez: 1,5 kg burgonya, 3 fej hagyma

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] HAGYMÁS BABBAL TÖLTÖTT DAGADÓ - FOTÓ: KISKEGYED KONYHÁJA
[/caption]

Előző este beáztatjuk a babot. Leszűrjük és tiszta sós vízben feltesszük főni. Úgy 60 percig főzzük ( a mirelit babot nem kell áztatni, és csak 40 percet kell főzni, de aki akar, az használhat lemosott konzerv babot is). A főtt babot leszűrjük, kicsit leöblítjük, és összekeverjük a darált hússal, a tojással, sóval, rozmaringgal, erős paprikával. A két fej tisztított hagymát fél karikákra vágjuk, a színes paprika negyedét pedig apró kockára. Kevés olajon üvegesre pirítjuk a hagymát a paprikával, és belekeverjük a töltelékbe. A dagadót felszúrjuk (megkérhetjük a hentest is, ha kedves!) és betöltjük a tölteléket, majd hurkapálcával összetűzzük a húst. Fűszerkeverékkel mindkét oldalát fűszerezzük, tepsire téve a maradék olajat ráöntjük. Öntünk alá 1-2 dl vizet, és előmelegített 180 C-fokos sütőben gyakori locsolgatás mellett 50 percig sütjük, ha kell, kevés vizet önthetünk alá. Ameddig sül, megtisztítjuk a burgonyát, és a maradék hagymát, mindkettőt cikkekre vágjuk. A megmaradt paprikát is felszeleteljük. Összekeverjük az egészet pici sóval, és a hús köré szórjuk a tepsiben. Visszatéve a sütőbe még 30 percig sütjük ameddig meg nem puhul a burgonya. Amikor kész, felszeleteljük a húst, mellé tesszük a hagymás burgonyát.

Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő: (a bab főzését nem számítva) 95 perc
Mennyiség: 8 adag
1 adag: 454 kcal köret nélkül


MÁJAS TÖLTÖTT GOMBAFEJEK

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg csirkemáj, 16 közepes gomba (kb. 50 dkg), 5 dkg húsos szalonna, 15 dkg póréhagyma, 1 tasak (12 dkg) gyors rizs, 1 tojás, 3 dkg vaj, 2 dkg liszt, 2 dl tejszín, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem, 1 teáskanál majoránna, só, őrölt fehérbors

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] MÁJAS TÖLTÖTT GOMBAFEJEK - FOTÓ: KISKEGYED KONYHÁJA
[/caption]

A csirkemájat forró vízbe tesszük, 5 percig főzzük, majd leöblítjük, és kis kockákra vágjuk. Apróra összevágjuk a szalonnát, kiolvasztjuk, és a zsiradékra rátesszük az 5 dkg apróra összevágott póréhagymát. Kicsit összepirítjuk, belekeverjük a csirkemájat. Sózzuk, borsozzuk és a majoránnát is beletesszük. A tűzről levéve belekeverjük az elkészített rizst és a tojást. A gombákat megtisztítjuk, szárukat felszeleteljük és félretesszük. A kalapokat sózzuk, borsozzuk, és a felhevített vajon 1-2 percig elősütjük, majd kivesszük egy tűzálló tálba. A visszamaradt gombás vajra rátesszük a felkarikázott maradék pórét, megfuttatjuk, megszórjuk a liszttel, és 1-2 perc alatt összepirítjuk. Beletesszük a szeletelt gombaszárakat, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a petrezselyemmel és ráöntjük a tejszínt. Öntünk rá 1 dl vizet is és összeforraljuk. Két gombafej közé bőségesen teszünk tölteléket, kicsit összenyomkodva tömörítjük. Az elkészült pórés, gombás ragut beleöntjük a tűzálló tálba, majd rátesszük a töltött gombafejeket, ha marad ki töltelék, körbe szórjuk vele a gombafejeket, és 180 C-fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. A sütőből kivéve tálaljuk.

Mennyiség: 4 adag
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 45 perc
1 adag: 520 kcal

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva