Inyencségek

2009.02.12. 18:26

A mágikus erejű, ínycsiklandó farsangi fánk

Az eredeti szalagos farsangi fánk, a rózsafánk, a forgácsfánk a cseh fánk mind a farsangi asztalok kedvelt csemegéje ma is.

Rados

Javában tart a báli szezon, a farsang. A szó a német fasen, faseln szóból ered, jelentése: mesélni, pajkosságot űzni – mondja Barta László mesterszakács. A farsangot vízkereszttől, azaz január 6-tól hamvazószerdáig (idén március 4.), a nagyböjt első napjáig számítják.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Az eredeti szalagos farsangi fánk, a rózsafánk, a forgácsfánk a cseh fánk mind a farsangi asztalok kedvelt csemegéje ma is.
[/caption]

A régiek a rengeteg étel bekebelezésétől a következő év bőségét remélték. Elengedhetetlen kellék volt a fánk, amelynek mágikus erőt tulajdonítottak. A Szerémségben például azért sütötték minden háznál, hogy a vihar el ne vigye a tetőt. Az eredeti szalagos farsangi fánk, a rózsafánk, a forgácsfánk (csöröge), a cseh fánk mind a farsangi asztalok kedvelt csemegéje ma is.

A farsangi apró fánkhoz a vajat egy csipet sóval és a lereszelt citromhéjjal tegye egy edénybe, öntse fel 7,5 deciliter vízzel, és forralja össze. A tűzről levéve adja hozzá a lisztet, dolgozza simára, majd tegye vissza a tűzre, és folytonos keverés mellett addig főzze, amíg el nem válik a tészta az edény falától. Ekkor vegye le a tűzről, és adja hozzá a cukrot. Egy serpenyőben hevítsen olajat, és kiskanállal szaggassa bele a tésztát. Süsse aranypirosra mindkét oldalát, majd szűrőkanállal vegye ki, tegye szalvétával kibélelt tálba vagy tálcára. Hintse meg porcukorral, és azonnal kínálja.

Túrósan is finom a farsangi ínyencség

A túrófánk elkészítési ideje 40 perc. Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg tehéntúró, 2 tojássárgája, 2 dkg vaj, fél csomag sütőpor, 12 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 mokkáskanál reszelt citrom-, vagy narancshéj, egy csipetnyi só. A lisztet gyúrja össze a tehéntúróval, adja hozzá a többi hozzávalót. Az egészet dolgozza össze, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtsa ki, és szaggassa ki közepes nagyságúra. Az így kapott fánkokat forró olajban 4–5 perc alatt süsse meg. Először szalvétára szedje ki, ezután porcukorral meghintve, baracklekvárral kínálja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva