Inyencségek

2009.02.06. 07:21

Finom falatok egy óra alatt

Farsang van, ilyenkor előfordulhat, hogy váratlanul állítanak be a jó barátok. Az éhes vendégeknek gyorsan lehet látványos fogásokat készíteni.

Árvay N. Tivadar

Nem kell, hogy fejtörést okoznak a bejelentés nélkül érkező vendégek, ha akad a kamrában, vagy a hűtőben némi hús, zöldségek és gyümölcs. Az alapanyagokból rövid idő alatt fejedelmi fogások készíthetők. Egy joghurtos csirkesaláta például bő fél óra alatt az asztalon lehet, de az almákba töltött szárnyashúsnak sem kell több háromnegyed óránál. Ha akad segítőtárs is, a finomságok még előbb csillapíthatják a vendégsereg éhségét. A finomságok ráadásul látványosak is, a siker tehát garantált. Az érkezők talán azt sem hiszik majd el, hogy a háziasszonyt váratlanul érte a villámlátogatásuk.

Az alábbi receptek persze máskor is jól jöhetnek. Amire azonban érdemes ügyelni, hogy nagyobb létszám esetén az adagokat növelni kell, hiszen az itt megadott mennyiségek négy főre érvényesek. A felsorolt hozzávalók hiánya esetén sem kell kétségbe esni. A fűszerek, illetve különleges összetevők elhagyhatók, vagy mással helyettesíthetők. A fogások így is élvezetesek.


Töltött csirkemell salátával

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] Töltött csirkemell salátával - FOTÓ: KISKEGYED KONYHÁJA
[/caption]

Hozzávalók: 40 dkg csirkemell filé, 12 dkg finomra darált szárnyashús, 5 dkg füstölt pulykamell, 0,5 dl tejszín, 1 ek. mazsola, 16 szem tisztított, főtt gesztenye, 0,3 dl konyak, szárnyas fűszerkeverék, őrölt fehérbors, reszelt szerecsendió, Provance-i fűszerkeverék, 10 dkg színes paprika, 4 ek. eperöntet, 4 ek. olívaolaj, 2 ek. balzsamecet, saláta

Elkészítés:
1. Keverje össze a darált húst a tejszínnel, a konyakkal, a megmosott mazsolával, az felkockázott füstölt hússal, és 6 szem összevágott gesztenyével. Ízesítse szárnyas fűszerrel, borssal, szerecsendióval.
2. Szúrja fel óvatosan a csirkemelleket, s töltse bele a masszát. Szórja meg kívülről is a csirke-, és provance keverékkel. Tekerje mindet alufóliába. Előmelegített sütőben 150 Celsius fokon süsse 40 percig úgy, hogy félig vízben legyen. Ha kész, vegye ki, s hagyja kihűlni a fóliában.
3. Halmozza a felvágott salátákat és paprikákat egy tányérra. Locsolja meg olíva olajjal és tegye mellé a felszeletelt csirkemellet. Minden tányérra tegyen egy gesztenyét, locsolja meg eperöntettel és balzsamecettel.

Elkészítési idő: 60 perc
1 adag: 377 kcal


Joghurtos csirkesaláta sajtkosárban

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] Joghurtos csirkesaláta sajtkosárban - FOTÓ: KISKEGYED KONYHÁJA
[/caption]

Hozzávalók: 10–10 dkg rucola, kínai kel, paprika, lila káposzta, 5 dkg póré, 2 grépfrút, 40 dkg főtt csirkemell, 2 dl joghurt, 0,5 dl olívaolaj, 1 tk. mustár, 1 kk. durvára tört bors, 1 ek. méz, őrölt szerecsendió, só
A sajtkosárhoz: 30 dkg szeletelt edámi sajt

Elkészítés:
1. Szeletelje vékonyra a kínai kelt, a káposztát, a hagymát, és a paprikát. Adja hozzá a megtisztított grépfrútot. Aprítsa fel a csirkemellet.
2. A vékonyra szeletelt sajtlapokat (9x9 centiméteres lapok) vágja ketté. Zsírpapírra rakjon ki egy 5 szeletkéből álló kört. Papírral együtt tegye mikróba, és ezer watton kb. 4 percig hevítse. Akkor jó, amikor a sajtot tapintásra szilárdnak érzi. Kivéve a papírral együtt fordítsa egy kerek tálka külső felére, hogy felvegye a formát. Amikor kihűlt, megtöltheti a kosarakat.
3. Keverje ki a joghurtot az olajjal, a mézzel, a mustárral, sóval, szerecsendióval és borssal. Forgassa az öntetbe az összeaprított húst és a zöldségeket, majd tegye a kosárkába. Salátára helyezve tálalja.

Elkészítési idő: 40 perc
1 adag: 552 kcal


Töltött alma szárnyashússal

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] Töltött alma szárnyashússal - FOTÓ: KISKEGYED KONYHÁJA
[/caption]

Hozzávalók: 4 db alma, 30 dkg szárnyas hús, 10 dkg színes paprika, 5 dkg póré, 2 dkg pörkölt dióbél, 3 dkg vaj, 1 ek. kapribogyó, 2 dl tejszín, só, őrölt fehérbors, sáfrány

Elkészítés:
1. Mossa meg az almákat. Vágja le a tetejüket, a belsejüket kanállal kaparja ki. A szép részeket összevágva tegye félre. Tegye tepsibe, és 160 fokon 5 percig süsse az almákat.
2. Vágja csíkokra, és vajon pirítsa le a húst. Tegye rá a csíkokra vágott paprikát, a megtisztított, fél karikákra vágott pórét. Pirítsa össze. Sózza, borsozza, szórja bele a sáfrányt. Öntse rá a tejszínt, a kapribogyót, a dióbelet, és a félretett almadarabokat. Két percig forralja a ragut, majd töltse meg vele az almákat. Frissen tálalja.

Elkészítési idő: 50 perc
1 adag: 358 kcal

Árvay N. Tivadar Töltött csirkemell salátával - FOTÓ: KISKEGYED KONYHÁJA Joghurtos csirkesaláta sajtkosárban - FOTÓ: KISKEGYED KONYHÁJA Töltött alma szárnyashússal - FOTÓ: KISKEGYED KONYHÁJA TÖLTÖTT ALMA -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva