Inyencségek

2009.02.19. 17:53

Instant életben instant étel

Akad olyan, hogy vagy kedvünk, vagy időnk nincs megfőzni nagymamánk receptje alapján készült aranyló húslevest. Ilyenkor választhatjuk a közeli éttermet, vagy készíthetünk egy adag „zacskós” levest. Az instant ételekkel azonban csínján kell bánni, mert akár allergiás reakciót is kiválthatnak.

Boda Veronika

Kevesen tudják, hogy az instant leves ugyanúgy készül, mint a nagymamáé. Végül persze mégsem ugyanolyan a színe, és az íze. A közhiedelem szerint ez a hozzáadott tartósítóktól, ízfokozóktól és egyéb „műanyagoktól” van. A válasz azonban nem a vegyszerekben keresendő.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Akad olyan, hogy vagy kedvünk, vagy időnk nincs megfőzni nagymamánk receptje alapján készült aranyló húslevest.
[/caption]

„A termék szakácsa – aki lefőzte azt kádnyi levest, amelyből később a levespor készült – egyszerűen így szereti – állítja Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök. – A leveseket, szószporokat ugyanúgy lefőzik, mint otthon tennénk. Ezután leturmixolják, hogy végül élelmiszeripari eljárásokkal a vizet kivonva belőle instantizálják. Bármilyen élelmiszer porítható, akár még a lecsó vagy a töltött paprika is.”

Az így elkészített fogás tartósítószer nélkül is eltartható, hiszen azzal, hogy száraz lett, ugyanúgy viselkedik, mint egy fűszer. A tartósítószerekkel kapcsolatos ellenérzéseinket tehát elfelejthetjük. „Az úgynevezett öntartós élelmiszerek, hetven százalékos vagy még magasabb szárazanyag tartalommal rendelkeznek. Ha légmentesen záródó csomagolásban tárolják őket, sem a penész sem a gombák nem telepednek meg bennük – magyarázza a szakértő. – A tartósságot a szokásosnál magasabb sótartalom is hosszabbítja.”

Élelmiszert persze nem lehet úgy porítani, hogy ne kerüljön bele adalékanyag. „Ezért van szükség az úgynevezett emulgeáló szerekre, amelytől már csak az idegen hangzás miatt is ódzkodunk – teszi hozzá Tóth. – Az emulgeálás során valójában olyan szereket adnak a termékekhez, amelyek biztosítják, hogy a bennük lévő zsiradék elkészítéskor össze tudjon keveredni a vízzel. Az instant étel tartalmaz még csomósodás gátlót, savanyúság szabályozót és ízfokozót. A savanyúságot szabályozó anyag legtöbbször a citromsav – tehát ettől sem kell félni –, amellyel érdekes módon nem a termék ízét, hanem a Ph-értékét állítják be.”

Az instant ételekbe szárítás (liofilizálás) után kerül a tészta, vagy a májgombóc. A vákuumszárított alapanyagok üregesek lesznek: a térfogat megmarad, de a víz elszáll a rostok közül. Ezzel a módszerrel készülnek a kávé és teaporok is.

A fentiek szerint a zacskós ételek nem is annyira rémesek, mégsem szabad minden friss élelmiszert lecserélni. Fekete Krisztina dietetikus szerint az instant élelmiszerek összetevői között lehetnek olyanok, amelyek allergiát okoznak. „A szervezetnek magától nincs szüksége azokra a hozzáadott adalékanyagokra, színezékekre, stabilizátorokra, amelyeket ezek a termékek tartalmazhatnak, ezért az arra érzékenyeknél néha allergiás reakciót válthatnak ki – mondja a dietetikus. – Igaz azonban az is, hogy a különböző technológiák alkalmazásával – ilyen például a szárítás –, a felhasznált nyersanyagok kedvező mennyiségben megőrzik például vitamin tartalmukat. Elképzelhető, hogy a rövid elkészítési idő miatt nem veszítenek többet ebből a tápanyagból, mint amennyit a húslevesben hosszan főzött sárgarépa.”

Ráadásul a legtöbb gyártó vitaminokkal, ásványi anyagokkal is dúsítja ételeit. A dietetikus szerint tehát az instant élelmiszereknek van helye a konyhában, de ne csak ezekre támaszkodjunk, amikor összeállítjuk a vasárnapi menüt.

Kávé azonnal – de hogyan készül?

Ha egy kis frissességre vágyik, az instant kávék azonnali megoldást kínálnak – egy perc, és kész a forró fekete. De hogyan készül a csészében oldódó kávépor?

Főzzünk egy kávét! Méghozzá nem is kicsit, hanem mondjuk kezdjük egy tonna kávéval és több köbméter vízzel. Ha elkészült a kádnyi fekete, akkor speciális tartályokba szivattyúzzák, ahol nagyon alacsony nyomást idéznek elő. Ettől a kávé besűrűsödik. A következő fázisban a kávékivonatot forró levegővel fűtött hengereken engedik át. Itt a maradék víz is elpárolog, és végül finom port kapnak, amely forró vízzel feloldható. Az így készült instant kávé olcsó, ám az íze a hőkezelés miatt kisebb-nagyobb mértékben eltér a hagyományos főzött kávétól.

Főzzünk egy kávét! Méghozzá nem is kicsit, hanem mondjuk kezdjük egy tonna kávéval és több köbméter vízzel. Ha elkészült a kádnyi fekete, akkor speciális tartályokba szivattyúzzák, ahol nagyon alacsony nyomást idéznek elő. Ettől a kávé besűrűsödik. A következő fázisban a kávékivonatot forró levegővel fűtött hengereken engedik át. Itt a maradék víz is elpárolog, és végül finom port kapnak, amely forró vízzel feloldható. Az így készült instant kávé olcsó, ám az íze a hőkezelés miatt kisebb-nagyobb mértékben eltér a hagyományos főzött kávétól. Akad olyan, hogy vagy kedvünk, vagy időnk nincs megfőzni nagymamánk receptje alapján készült aranyló húslevest. Akad olyan, hogy vagy kedvünk, vagy időnk nincs megfőzni nagymamánk receptje alapján készült aranyló húslevest. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva