Inyencségek

2009.02.12. 18:29

Változatos fogások malacból

Nem kedvelik a magyarok a vörös húst. Ennek egyik oka, hogy sokan egészségtelennek tartják a sertést, és a marhát. Pedig mértékkel fogyasztva hozzájárulnak az egészséghez.

Árvay N. Tivadar

A vörös húsok (sertés, marha, juh) elengedhetetlen részét képezik az egészséges táplálkozásnak. Sokan mégis ódzkodnak a nehezebben emészthető élelmiszerektől, s inkább a szárnyasokat és a halféléket kedvelik. Nem véletlen, hogy az egészségesebbnek kikiáltott húsokból egyre többet eszünk, a sertéshús fogyasztás viszont visszaesett: míg a nyolcvanas években a magyarok fejenként 40 kilogramm disznóhúst ettek meg évente, addig ma 30 kilogrammnál kevesebb fogy. Pedig a sertéshús finom, és nagyon sokféle módon elkészíthető. Ráadásul a zsenge malachús szinte a szárnyasokhoz hasonlóan könnyű étel.

A vörös húsok ásványianyag és fehérje tartalmuk miatt sem maradhatnak ki tartósan az étrendből. A fehérhúsokhoz képest pedig jóval magasabb a vastartalmuk, amely a vérképzéshez szükséges. A táplálkozási szakemberek egybehangzó véleménye szerint a húsban található vasat sokkal jobban hasznosítja a szervezet, mint a növényi eredetűt.
A malac általában egyben sütve, almával a szájában kerül az asztalra, noha más módon is elkészíthető. Az alábbi recepteket elkészítve kipróbálhatja, hogy milyen a zsenge hús pörköltként, gombával vagy lencsesalátával. A fogásokat testes vörösborral koronázhatja meg.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Karaj aszalt szilvával, gombával, tökmagos pürével
[/caption]

Karaj aszalt szilvával, gombával, tökmagos pürével

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg bőrös malackaraj csonttal, 5 dkg füstölt szalonna, 1 dl sör, 0,5 dl olaj, 1 hagyma, 60 dkg burgonya, 1–1,5 dl tej, 3 dkg vaj, 2 ek. pirított tökmag, 20 dkg aszalt szilva, 15 dkg sitaki gomba, 1 gerezd fokhagyma, só, 1 kk. őrölt majoránna.

Elkészítés
1. Vágja be éles késsel a hús bőrös részét keresztben és hosszában, hogy jól lehessen szeletelni. A bőrét kihagyva dörzsölje be sóval, majoránnával. Hűtőben pihentesse egy napig.
2. Tegye a felszeletelt hagymát tepsibe. Helyezze rá a húst, öntsön alá kevés vizet, és 150 fokon kezdje sütni. Gyakran kenegesse sörbemártott szalonnával, s pótolja a vizet. Akkor jó, ha a bőr ropogós, a hús puha.
3. A körethez keverje ki a megfőtt, áttört burgonyát forró tejjel, vajjal, sóval és a tökmaggal. Melegítse össze, és halmozza a hús mellé. Futtassa meg olajon a felszeletelt gombát, tegye rá az összevágott szilvát, a zúzott fokhagymát, pici sót, és öntse fel a sült szaftjával. Összeforralva a sült mellé kínálja.
Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő: 80 perc
1 adag: 1 290 kcal

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Babos malacpörkölt
[/caption]

Babos malacpörkölt

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg bőrős malaccomb, 1 hagyma, 2 tk. édes fűszerpaprika, 0,5 dl olaj, 1 csipet fűszerkömény, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg fejtett bab (lehet mirelit is), só, őrölt erős paprika, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika

Elkészítés:
1. Vágja finomra a hagymát, és olajon pirítsa üvegesre. A tűzről levéve keverje bele a fűszerpaprikát. Öntsön hozzá kevés vizet, és tegye vissza a tűzre. Adja hozzá a kockára vágott húst, a fűszerköményt, a sót, a zúzott fokhagymát és keverje össze. Fedő alatt puhítsa, néha megkeverve, és a vizet pótolva.
2. Sós vízben főzze majdnem puhára a babot, majd szűrje le. Amikor a hús kicsit még kemény, adja mellé a babot, hogy együtt puhuljanak készre. Ízesítse ha kell, s tehet bele csípős paprikát is. Végül adja hozzá a kockákra vágott paprikát és paradicsomot, 1–2 percig forralja, majd tálalja.
Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő kb.: 60-70 perc
1 adag 430 kcal

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Fóliás burgonyával, lencsesalátával
[/caption]

Fóliás burgonyával, lencsesalátával

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg bőrös csontozott malaccomb, 10 dkg füstölt szalonna, 1 dl sör, 40 dkg burgonya, 2 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 0,5 dl olaj, 2 tk. snidling, 15 dkg lencse, 10 dkg húsos szalonna, 5 dkg újhagyma vagy póré, só, 2 babérlevél, 1 tk. majoránna, 1 ek. mustár, 1 tk. méz, fűszerecet

Elkészítés
1. A lencsét áztassa be a főzés előtt pár órával. Vagdossa be a malaccomb bőrét. A bőrt kihagyva dörzsölje be sóval, tűzdelje meg a negyedelt fokhagymával. Hűtőben pihentesse egy napig. Az egyik tisztított hagymát felszeletelve tegye tepsibe, s fektesse rá a húst. Öntsön alá kevés olajat és vizet, majd 150 fokon kezdje sütni. Kenegesse sörbe mártott szalonnával, s ha kell pótolja a vizet.
2. Mossa meg a burgonyát, és alufóliába csomagolva süsse 20–25 percig úgy, hogy egyszerre készüljön el a hússal. Öblítse le az ázott lencsét, és tegye fel főni annyi vízben, hogy bőven ellepje. Sózza, adja hozzá a babérlevelet és egy kis fej tisztított hagymát.
3. Vágja csíkokra a szalonnát, és a hagymát. Pirítsa meg a szalonnát, majd tegye rá és futtassa meg a hagymát. A megpuhult lencséről szűrje le a vizet, s távolítsa el a hagymát. Keverje bele a mustárt, az ecetet, a szalonnás hagymát, valamint az elkészült sült szaftját. A lencsét és a megsült, kinyitott, snidlinges tejföllel meglocsolt burgonyát melegen tegye a hús mellé.
Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő: 90 perc
1 adag 1450 kcal

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva