Külföld

2017.04.21. 11:31

Párizsi merénylet: videó a rendőrgyilkos lelövéséről

Egy egyelőre hivatalosan meg nem nevezett elkövető csütörtökön este kilenc óra után nem sokkal nyitott tüzet egy rendőrbuszra a Diadalív közelében, a Champs-Élysées sugárúton. A merénylőt agyonlőtték, egy rendőr életét veszítette, ketten súlyosan megsérültek.

MTI

Az elkövető korábban már ült börtönben, a francia sajtó szerint rendőrökre lőtt a kétezres években. A 39 éves, meg nem nevezett férfit  a 24.hu információi szerint a hatóságok lehetséges iszlamista radikálisként tekintettek rá. A támadó két másik rendőrt is megsebesített, mielőtt a biztonsági erők végeztek vele.

— Lucid Hurricane™✘ (@Forever_Lucid) ">April 21, 2017

Az észak-belgiumi Antwerpen rendőrségén jelentkezett és tisztázta magát az a férfi, aki ellen a csütörtökön Párizsban elkövetett merénylettel összefüggésben adtak ki körözést - közölte a helyi ügyészség.

Az ügyészség megállapította, hogy a férfinak nincs köze a merénylethez.
Előzőleg a La Libre Belgique című belga napilap Mathias Fekl francia belügyminiszter bejelentésére hivatkozva arról tájékoztatott, hogy a meg nem nevezett férfit a csütörtök esti támadással összefüggésben a belga hatóságok azonosították és hívták fel rá a francia rendőrség figyelmét.

Jan Jambon belga belügyminiszter szintén pénteken a VRT belga televízióban azt közölte, hogy a támadásért felelős elkövetőt, akit a merénylet közben lelőttek, francia állampolgárként azonosították a hatóságok.

A szakértő szerint új helyzetet teremtett a lövöldözés

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő szerint teljesen új helyzetet teremtett az elnökválasztás véghajrája előtt, csütörtök este Párizsban történt lövöldözés. A szakértő szerint, a várakozásokkal ellentétben nem volt kiemelt téma a kampányban a terrorizmus és a biztonság, a korrupción kívül más komoly ügy nem igazán került szóba.

A lövöldözés Marine Le Pennek, a Nemzeti Front vezetőjének "kedvező", az ő napirendjébe illeszkedik - tette hozzá.

Egy egyelőre hivatalosan meg nem nevezett elkövető csütörtökön 21 óra után nem sokkal nyitott tüzet egy rendőrbuszra a párizsi Diadalív közelében, a Champs-Élysées sugárúton. A merénylőt agyonlőtték. A belügyminisztérium hivatalos tájékoztatása szerint egy rendőr meghalt, két másik pedig súlyosan megsérült. 

Franciaországban vasárnap tartják az elnökválasztás első fordulóját, a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a centrista Emmanuel Macron korábbi gazdasági miniszter kapja majd a legtöbb voksot a szélsőjobboldali Marine Le Pen előtt. Ha ők ketten jutnak be a május eleji második fordulóba, akkor a felmérések szerint Emmanuel Macron lesz a Francia Köztársaság következő elnöke.

Szijjártó Péter: Együtt érzünk a gyászolókkal

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a leghatározottabban elítéli  a párizsi támadást, amelynek során egy rendőr életét vesztette, több pedig súlyosan megsérült - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI-vel. A közleményben hangsúlyozzák: aki rendőrökre támad, egyértelműen az ország destabilizálására törekszik, félelmet és bizonytalanságot akar kelteni. 

Akármi is az elkövető indítéka, cselekedete elfogadhatatlan, mindent meg kell tenni az ilyen támadások megelőzése érdekében. Franciaország számíthat Magyarország szolidaritására és támogatására. "Együtt érzünk a gyászolókkal, a sérülteknek mielőbbi teljes felépülést kívánunk" - olvasható a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva