Strand és szigor

2017.07.10. 11:25

Büntetik a meztelenkedést a horvát tengerparton

Szigorúan büntetik a meztelenkedést és a helytelen viselkedést a horvátországi Hvar szigetén, ahol a hétvégén már angol nyelvű táblák is figyelmeztették a turistákat. A bírság akár 200 ezer forintnyi euró is lehet.

A szigorú intézkedések oka, hogy a város nemrég megválasztott független polgármestere, Rikardo Novak le akar számolni a féktelen turistákkal, hogy megvédje Hvar hírnevét, amely gazdag hagyományos és kulturális értékekkel rendelkezik – írta a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn. A polgármester a rigorózus intézkedéseket azzal magyarázta: meg akarja állítani Hvar „turisztikai öngyilkosságát”, amely azzal kezdődött, hogy a szigetet úgy reklámozták, mint világszínvonalú partihelyszínt.

A kihelyezett táblákon képekkel illusztrálják, mit nem szabad a szigeten: hiányos öltözetben sétálni a városban például 500 euró büntetéssel jár.

Amennyiben a hiányos öltözet bikinit vagy úszónadrágot takar, a büntetés 600 euró, azonban a legszigorúbb pénzbírságot, 700 eurót azokra szabják ki, akik közterületen fogyasztanak alkoholt és ételt.

Az egyik táblán egy rendesen felöltözött, kézen fogva sétáló pár is látható, a kép mellett pedig az a szöveg olvasható, hogy „Spórolj a pénzeddel és élvezd Hvar szigetét” (Save your money and enjoy Hvar).

Nemrég Ante Dabo, a Pag szigeti Novalja polgármestere kért elnézést a város hivatalos honlapján a helyi lakosoktól egyes turisták „barbár” viselkedése miatt. A helyiek szerint a horvát Ibizának is nevezett Zrce Beachen az ittas, félmeztelen és bedrogozott turisták törnek-zúznak, lármáznak, nem tisztelnek senkit és semmit, ott vizelnek, ahol akarnak és félmeztelenül ülnek be bárokba vagy éttermekbe. A polgármester megígérte: mindent megtesz annak érdekében, hogy a város visszanyerje méltóságát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva