Lakberendezés

2009.03.03. 15:05

Virtuális séta a Mai Manó házban

A neoreneszánsz épület hányatott sorsa ellenére ma újra teljes pompájában áll a Nagymező utcában. A Mai Manó Galéria és a Magyar Fotográfusok Háza immáron a nagyközönség előtt is nyitva: színvonalas fotókiállításoknak, képzésnek, kurzusoknak és könyvesboltnak ad helyet.

BAMA

A nyolcszintes épület 1894-ben készült el, Mai Manó fotográfus megrendelésére. 1931-ben a fényképész fiától Rozsnyai Sándor zeneszerző és felesége, művésznevén „Miss Arizona” vásárolta meg. Ők építették az addig üres udvarba a három szintes Arizona mulatót. Ez 1944-ig működött, amikor is a tulajdonosokat elhurcolták. A háború után az épület a legkülönfélébb célokat szolgálta 30 éven át, közel tíz éve nyílt meg a nagyközönség előtt.


Fotós szaktekintély, udvari fényképész

Mai Manó császári és királyi udvari fényképész a maga korában a portré- és gyermekfényképezés egyik legkiválóbb hazai képviselője volt, akinek műtermében Habsburg főhercegeken kívül maga Ferenc József császár, valamint Kossuth Lajos is megfordult. Ő volt az 1906-ban indult „Fény” című fotográfiai folyóirat egyik alapítója, főszerkesztője és szakírója, illetve korának nemzetközileg is elismert fotós szaktekintélye, akire még a konkurens műtermek fényképészei is felnéztek.

A műteremház

A századforduló ízléséhez alkalmazkodva a háromemeletes, reprezentatív műteremház szinte minden részletével a dekorativitás és a luxus szolgálatában áll. Az épület homlokzatát zöld-sárga mázas Zsolnay-majolika, szobrok és domborművek díszítik. A harmadik emeleti terasz oromzatát pedig freskók színesítik, melyen a festészet és a fényképészet allegorikus nőalakjainak kezében stílusosan festőpaletta, fényképezőgép és reflektor látható.
A valamikori nagypolgári miliő már a tágas előcsarnokba lépve megérinti az ide betérőt. Szépen rendbe hozott, hullámzó kovácsoltvas korlát és márványlépcső vezet a félemeleti galériára, ahol jelenleg kisgaléria működik. Egy apró ajtó mögött hangulatos könyvesbolt bújik meg hazai és külföldi fotóművészek albumjaival.

Még több építészet a Lakáskultúra.hu-n

Teljes pompájában -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva