Lakberendezés

2009.06.06. 15:49

Dubai elképesztő luxusa

Nevének említéséről mindenkinek a mérhetetlen gazdagság, a jólét, a fényűzés jut eszébe. Na és persze az, hogy adóparadicsom, hogy alig kell dolgozni és, hogy a benzin olcsóbb, mint az üdítő.

BAMA

Az ezeregy éjszaka meséi

Alig száz éve még a gyöngyhalászok és a beduin törzsek lakták. Aztán mesésen meggazdagodtak a kereskedelemből – ma a tradicionális arab világ és a fényűző nyugati behatások keveréke, és nem utolsó sorban a világ legdrágább szállodáinak kedvelt helye.

A Dubai-öblöt, az Arab-öböl benyúló része osztja ketté, amelyen három híd ível át. A város északi része - a központ – a Deira, délen a modern épületeket rejtő Bur Dubai található. Nehezíti a tájékozódást, hogy csak a nagyobb sugárutakat nevezik el, a kisebb utcákkal nem nagyon törődnek. Dubai souq-jai, vagyis piacai azonban jóval túlnőtték a bolhapiac fogalmát, célirányosan lehet választani: fűszerek, parfüm, ékszer, ruhák vagy elektronikus berendezések.

Az emirátus legrégibb épülete, az uralkodók egykori lakhelyéül szolgáló Al-Fahidi erőd ma a Dubai Múzeum. A legnagyobb és talán legszebb minaret az innen néhány száz méterre található, az alig tíz éves Nagy Mecset. Ebbe és a hasonlókba, mint például a Jumeiraba vagy a különleges mozaikokat rejtő az Iráni Mecsetbe azonban, törvény írja elő, hogy nem iszlám-hívők nem léphetnek be.

A belvárostól kicsit távolabb található a dubai World Trade Center és a világ egyik legdrágább, ám egyetlen hét csillagos szállodája, a vitorlát formázó Burj Al Arab. A 321 méter magas épület egy emberalkotta szigeten áll, amelyet keskeny földnyelv köt össze a parttal. A legszerényebb 170 négyzetméteres apartman ára 700 dollártól indul, éjszakánként, a legnagyobb luxus pedig ennek nagyjából tízszerese: a királyi lakosztály...

A luxus további részleteiről a Lakáskultúra oldalán olvashat >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva