Lakberendezés

2009.12.18. 08:23

A jövő lakóparkjai

Az új építésű lakások sokunk számára az esztétikusabb otthon, az élhetőbb lakókörnyezet választását jelenti. Kétségtelen tény persze, hogy vannak beruházók, akik az erős árversenyben a minőségi elvárások megspórolásával és a lakások zsúfolt alaprajzi elrendezésével próbálják az ingatlanáraikat kecsegtetőbbé tenni. Erre a jelenségre is reagál az a nem rég életbe lépett kormányrendelet, amely jelentősen átszabta az új építésű lakások alapvető paramétereit.

Lakáskultúra Online

A lakásépítés szabályait összefoglaló úgynevezett Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK) idén szeptembertől életbe lépett módosítása azt a célt tűzte ki maga elé, hogy szigorúbb építészeti előírások bevezetésével a jövőben valamennyi új építésű lakás megfeleljen a modern piaci igényeknek, azaz egyre kifinomultabb minőségi és esztétikai elvárásainknak. A szigorúbb előírások végleg leszámolnak az alacsony alapterületű, túlzsúfolt és napfény nélküli lakásokkal, így a lakásvásárlás előtt állók pár éven belül talán már a maiaknál sokkal élhetőbb és használhatóbb lakóparkok között válogathatnak.

Mi számít szobának?
Alapterület szempontjából változatlan előírás, hogy az új lakások egyik lakószobájának legalább 17 négyzetméteresnek kell lennie, de a jövőben ebbe a területbe nem lehet beleszámítani a szobával azonos légtérben lévő konyhát (amerikai konyhát) vagy étkezőt. A lakóparkok tervezői persze nemcsak ezzel a megoldással ügyeskedtek, hanem a félszobás megoldásokkal is, amelyet azonban az új jogszabály mint fogalmat véglegesen megszüntetett. Ennek megfelelően a nyolc négyzetméter alatti helyiséget (leggyakrabban ezek a hálószobák) a beruházók már nem fogják tudni szobaként eladni, persze a kilenc négyzetméter vagy azt meghaladó méretű helyiségeket már megkülönböztetés nélkül szobaként hirdethetik. A lakások alaprajzi elrendezéséhez kapcsolódó újdonság, hogy kétszobásnál nagyobb lakásban akkor is ki kell alakítani egy külön WC-t, ha a fürdőszobában már van egy. Az illemhelyiségnél maradva rögzítésre került továbbá, hogy az a jövőben sem a konyhából, sem az étkezőből nem nyílhat.

Kellő mennyiségű napfény
A jövőben a fejlesztők csak olyan lakásokat alakíthatnak ki, amelyekben biztosított a kellő mennyiségű napfény. Ennek érdekében valamennyi új lakás egyik szobájának benapozottnak kell lennie, méghozzá úgy, hogy a napfény az év egy adott napján (február 15-én) legalább 60 percen át ténylegesen besüthessen a lakásunkba. Idekapcsolódik az a hasonló jelentőségű újítás is, miszerint az építtetőnek a lakások túlmelegedésére is figyelemmel kell lennie, és ezért az új épületek kialakítása során építészeti eszközökkel (pl. külső árnyékoló), illetve növényzettel kell biztosítania a túlzott nyári felmelegedés elleni védelmet.

Lift tíz méter magasság után
Az új jogszabály jelentősen átírja a liftek beépítésére vonatkozó követelményeket. A jövőben a korábbi négy- helyett már a háromszintes épületeknek – ténylegesen a 10 méteres szintkülönbség elérése esetén – is lifttel kell rendelkezniük, illetve minden 13,65 méternél magasabb épületet a személyszállító liften kívül bútorszállító lifttel is fel kell szerelni. Ezek az előírások értelemszerűen a kényelmünket fogják szolgálni (gondoljunk csak a költözködésre), megjósolható azonban, hogy a kisebb lakóparkok esetében a liftépítés jelentősen megdrágíthatja a beruházás költségeit és így a lakások vételárát (sőt akár a későbbi közös költség összegét) is.

Gépkocsik elhelyezése
A szempontból a legfontosabb újdonság, hogy 2013-tól a hatnál több lakásos társasházakban a gépjárműveket garázsban kell majd elhelyezni, amely a legtöbb esetben előreláthatóan csak a földfelszín alatt lesz kivitelezhető. Ehhez kapcsolódó rendelkezés, hogy gépjárműtárolást elsődlegesen magában az épületben vagy a terepszint alatti építményben (mélygarázsban) kell megoldani. A módosított előírások részletesen szabályozzák a gépkocsik elhelyezésére szolgáló terület méretét is, rögzítve, hogy egy személygépkocsi tárolására szolgáló helyiség – igazodva az autók növekvő méretéhez – legalább 2,70x5,00 méter kell legyen.

Az új szabályozás előírja továbbá, hogy a beruházó lakásonként legalább egy kerékpártároló helyet is köteles lesz kialakítani. Ez természetesen további költséggel fog járni, ugyanakkor a költségracionalizálás érdekében a fejlesztők a tényleges kerékpártároló helyiségek kialakítása helyett valószínűleg be fogják érni olyan fémtárgyak rendszeresítésével, ahol majd le tudjuk lakatolni a biciklinket.

Ajánluk még:
- Kivitelezési hibák és a kötelező jótállás >>>
- Kódex a banki önkorlátozásról >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva